umorzenie przez US po przyłączeniu do egzekucji - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 02 gru 2015, 11:27

Czy w przypadku gdy umorzenia tytułów wykonawczych wpłynęły po przyłączeniu do postępowania egzekucyjnego do komornika (te okresy zostały wyłączone) należy pisać kolejny wniosek o przyłączenie za te okresy czy tylko pismo informujące do komornika?
Beti81

Napisano: 02 gru 2015, 12:59

tak
cizi

Napisano: 02 gru 2015, 14:43

Tak wniosek czy tak pismo? :)
Beti81

Napisano: 02 gru 2015, 14:45

Oczywiście, że kolejny wniosek, bo inna jest podstawa prawna przyłączenia. Tu art 9 ust. 2 ustawy z dnia z dnia 24 lipca 2015 r. o zmianie ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów, ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz ustawy o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. poz. 1302)
nowapa
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 11:47
Zajmuję się:

Napisano: 03 gru 2015, 12:47

A co w przypadku gdy do komornika poszło pismo o przyłączenie za poprzednie okresy, a dopiero teraz US zwrócił mi tytułu odnośnie tych okresów? Też mam pisać ponownie do komornika?
basiaa

Napisano: 03 gru 2015, 12:59

art. 9 ustawy z dnia z dnia 24 lipca 2015 r. o zmianie ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów, ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz ustawy o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. poz. 1302):
2. W przypadku, o którym mowa w ust. 1, w sprawach, w których administracyjne postępowanie egzekucyjne zostało
umorzone na podstawie art. 8, wniosek o wszczęcie postępowania egzekucyjnego, o którym mowa w art. 27 ust. 3 ustawy,
o której mowa w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, lub o przyłączenie się do postępowania egzekucyjnego,
o którym mowa w art. 27 ust. 3a ustawy, o której mowa w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, składa się do
organu egzekucyjnego w terminie 3 miesięcy od dnia otrzymania postanowienia o umorzeniu.
3. Do wniosku, o którym mowa w ust. 2, dołącza się także informację o wysokości pozostałych do ściągnięcia należności
uwzględniającą należności dotychczas wyegzekwowane.
Prześlij informację o której mowa w ust. 3
nowapa
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 03 gru 2015, 13:06

jam wysyłałam taki sam wniosek jak wczesniej tylko zmienilam okresy i kwoty i to przesylałam.
a ta informacjia o kwotach to ja własnie od razu w tym wniosku ujmoałam np. ze pozostałe kwoty na dzień pisma pozostały: naleznosc główna i odsetki do danego okresu
Marysiaa

Napisano: 03 gru 2015, 13:21

Nie wiesz, czy w czasie, między wysłaniem wniosku do komornika, a umorzeniem postępowania przez naczelnika us wyegzekwowano jakieś należności od dłużnika w adm. post. egzek.?
nowapa
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x