umorzenie ZA, pogmatwana sytuacja. POMOCY!

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
zccz

umorzenie ZA, pogmatwana sytuacja. POMOCY!

Post autor: zccz »

Dłużnik zwrócił się do organu właściwego wierzyciela o umorzenie ZA. Organ ten przesłał wniosek do nas jako aktualnie organu właściwego dłużnika, ponieważ przebywa w Zakładzie karnym na naszym terenie i nie ma miejsca zamieszkania. Zebrałam wszystkie informacje o dłużniku łącznie z wywiadem z zakładu karnego, który to oni przeprowadzili. Odpisali mi 22 maja, że koniec kary nastąpi w lutym 2016r. Dłużnik nie dokonał żadnych wpłat wiec sprawa była prosta, jako organ właściwy dłużnika nie mogłam mu umorzyć. 02 czerwca wysłałam tę informację do komornika, do organu właściwego wierzyciela i do Zakładu karnego do osadzonego. 11 czerwca otrzymałam zwrot z ZK z adnotacją, że osadzony został zwolniony 28 maja br. Zadzwoniłam do ZK, czy mają jego jakiś adres, powiedzieli, że podał, gdzie będzie przebywał. Zwróciłam się wiec z pismem o podanie tego adresu i czekam. Ale teraz sprawa już będzie nieaktualna, bo my nie będziemy już jego organem właściwym. Nie wiem co teraz powinnam zrobić jak przyślą mi adres. Wysłać do dłużnika tę informację, czy wysłać informację, że sprawa stała się nieprzedmiotowa i poinformować o tym komornika i organ wł. wierzyciel.
zccz

Re: umorzenie ZA, pogmatwana sytuacja. POMOCY!

Post autor: zccz »

Niech ktoś przeczyta powyższe i coś odpisze.
bryłka
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: umorzenie ZA, pogmatwana sytuacja. POMOCY!

Post autor: bryłka »

możesz napisać do OWW ze nie jestes OWD bo dłuznik został zwolniony z ZK , przebywa w innej gminie, sprawa bezprzedmiotowa itd. a OWW powinno ustalić adres i nowy OWD (wniosek do ZK o podanie adresu itp)
ODPOWIEDZ