umorzenie zaliczki alimentacyjnej dłużnikowi - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]

Napisano: 20 lip 2011, 12:38

Dłużnik ma zadłużenie z tytułu wypłacanej wierzycielce zaliczki alim. w kwocie 9450 zł za okres od 01-10-2006 do 30-09-2007. Nie ma zadłużenia z FA. Dłużnik nie wpłacał za pośrednictwem komornika żadnej kwoty (mam zaświadczenie od komornika z lipca 2011, że nie wpłacał i że postępowanie egzekucyjne w tej sprawie pozostaje bezskuteczne). Od Marca 2008 dłużnik płaci (przelew bankowy) wierzycielce systematycznie w kwocie większej niż wysokość zasądzonych alimentów. Mam potwierdzenie wpłat bankowych od marca 2008 do maja 2011, z tym że od marca do listopada 2008 jest wpłata tytułem: \"dla dzieci\" a od grudnia 2008 do maja 2011 wpłata \"alimenty dla dzieci\". Dłużnik złożył podanie o umorzenie całej kwoty zadłużenia z ZA.
Moje pytania:
1. czy można umorzyć część zadłużenia, jeżeli dłużnik nie płaci przez komornika? Art. 30 pkt 1
2. Czy wpłaty \"dla dzieci\" można uznać za alimenty, czy lepiej zwrócić się do wierzycielki o potwierdzenie, że wpłat dokonano na poczet alimentów, a nie jest to np. darowizna?
~abc

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x