umowa dożywocia a dps - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 24 lis 2016, 14:37

witam. Mam trudna albo i nietrudną sprawę. Mam klienta który obecnie przebywa w ZOL. Kierownik jednostki chce go wypisać niekoniecznie z powodu poprawy jego stanu zdrowia. Ten, że klient cały swój majątek przekazał bratankowi. Między Panami jest sporządzona umowa dożywocia, która jasno określa zobowiązania wobec wujka: przyjęcie go jako domownika, zapewnienie mu opału, światła, żywności pomocy medycznej opieki i sprawienie pogrzebu. Bratanek na dzień dzisiejszy nie ma możliwości przyjęcia Wuja do siebie zajmuje 1 pokój i kuchnię z dwójką dzieci i żoną. Nie stać go aby zapłacić za DPS.
Moje pytanie takie czy jeśli jest umowa dożywocia my możemy wnosić opłatę za DPS, chociażby zastępczo. Pan stwierdził, że wuja przywiezie do domu i zapewni mu w miarę możliwości zapisy z aktu. Ale w domu nie ma bieżącej wody brak łazienki. Wuj ze swoimi chorobami (niewydolność nerek - przygotowywany obecnie do dializ, zaćma)nie da sobie rady sam w domu. Patowa sytuacja. Proszę o sugestie w tej sprawie.
op magda

Napisano: 24 lis 2016, 14:47

Art. 62 ust. 2 ustawy o pomocy społecznej.
OOOOOps

Napisano: 24 lis 2016, 21:34

Proszę o odpowiedź a nie o art. bo ten język ustawowy nic mi za wiele nie wyjaśnia.....
travis17

Napisano: 25 lis 2016, 9:00

Ustawa wprost wskazuje, kto może/powinien płacić, na czyje konto i kto wnosi opłatę zastępczo. Wybacz, ale nie rozumiem, dlaczego pracownik pomocy społecznej nie potrafi przeczytać kilku art. ustawy, by mieć odpowiedź wprost. Rozumiem, że forum jest po to, by podpowiedzieć, ale nie robić coś za kogoś. Za coś się pobiera wynagrodzenie. Zawsze mi się wydawało, że za wykonaną pracę, za myślenie, za odpowiedzialność, a nie za ściągnięcie odpowiedzi z sieci.
Możecie teraz pisać o mnie co chcecie. Tylko miejcie świadomość, że to i tak do mnie nie dotrze. Żegnam się z forum. Nie będę za kogoś pracować.
OOOOOps

Napisano: 28 lis 2016, 12:49

tak zgadza się czytam ustawy ze zrozumieniem. wiem kto i jak ma płacić ale moje pytanie dotyczyło umowy dożywocia czy w takim przypadku możemy. Moje stanowisko - raczej nie skoro ktos przekazał swój majątek w zamian za dożywotnią opiekę to jakim prawem Państwo ma teraz ponosić opłaty za DPS. oba przyjmująca majątek chyba wiedział co robi i wiedział jaka jest jej sytuacja materialno-bytowa w dniu podpisywania zobowiązania.
op magda

Napisano: 28 lis 2016, 12:52

a forum nie jest do tego żeby za kogoś pracować tylko po to żeby zweryfikować sposób rozwiązania sprawy.
op magda

Napisano: 28 lis 2016, 13:06

to może art 16 pkt 2 ustawy o ps
al.a

Napisano: 28 lis 2016, 13:20

Pani 00000ps nie wie dlatego tak napisała.
Jest zapis ustawowy i każdy czytać potrafi ale są skomplikowane sprawy ,ze czasami trzeba wyjść poza nich.
Magda wujek zapewne ma rentę i zawrzyj umowę z bratankiem na dopłatę skoro nie może zapewnić warunków mieszkaniowych to może finansowo wspomóc.
Iga2

Napisano: 28 lis 2016, 13:47

Poczytaj tutaj: https://www.prawnikwpomocyspolecznej.pl/ ... asoby.html
Na końcu artykułu prawnik wyjaśnia też sytuację z przekazaniem majątku. Tak naprawdę w pomocy społecznej ta kwestia nie jest uregulowana, a przekazanie majątku nawet za opiekę nie jest podstawą do odmowy skierowania do DPS, czy też żądania od obdarowanego odpłatności za pobyt darczyńcy w DPS, jeśli nie jest jej współmałżonkiem, zstępnym czy wstępnym.
elba

Napisano: 28 lis 2016, 14:07

czego dotyczy to dożywocie? tego mieszkania 1 pokojowego?
Wredna1

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x