szukam pomocy i porady - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 25 lis 2016, 11:52

Witam, mam trochę skomplikowaną aktualnie sytuację i poszukuję pomocy i porady.
Jestem drugi raz mężatką, mam troje dzieci 19,17,9 - dwoje z pierwszego małżeństwa.Zaznaczam,że nie jestem osobą,która żeruje na pomocy społecznej, trochę się w tej kwestii orientuje, ale nie mam niestety dobrych doświadczeń. Dziś mam sytuację, gdy będę musiała prawdopodobnie skorzystać z pomocy państwa.
Jestem jedynaczką, mój tata nie żyje,mieszkamy razem z moją mamą. Mama od wielu lat ciężko choruje, jest po dwóch seriach chemii i ogólnie ma wiele innych chorób. Ma 73 lata. Od dwóch tygodni jestem na opiece na nią,zostało mi jeszcze 5 dni i 4 dni urlopu. Wymaga stałej opieki, nie jest leżąca ale ogólnie nie ma siły na proste czynności. Ma przyznany znaczny stopień niepełnosprawności. Do niedawna funkcjonowało wszystko tak,że mogłam pracować, jakoś sobie radziła,ale teraz już nie. W domu pozostaje sama od 6/7 do 16/17.Ale ma zachwiania równowagi, przewraca się itp.
Będę musiała zrezygnować z pracy aby zaopiekować się nią. Nie ma nikogo kto by mi pomógł. Mąż pracuje do późna, dzieci się uczą. Nie mam w pobliżu zadnej rodziny.
Moje pytanie: na jaką pomoc finansową mogę liczyć? Obecnie zarabiam 1900 zł na rękę, mąż podobnie. Nie mam od prawie 2 lat alimentów ani świadczeń z funduszu alimentacyjnego na córki, bo przekroczyłam próg, nie przysługują nam świadczenia rodzinne, 500+ otrzymuję tylko na najmłodszego syna.
Wiem,że mogłabym sie starać o następującą pomoc:
-500+ na dwoje dzieci,
-fundusz alimentacyjny,
-świadczenia rodzinne+dodatki,
-specjalny zasiłek pielęgnacyjny na mamę.
Czy pokusiłby się ktoś i orientacyjnie wyliczył mi na co mogłabym liczyć? Podam wszystkie kwoty potrzebne do wyliczeń. Obawiam się,że rezygnując z pracy mogę zostać bez niczego i wtedy będą jeszcze wieksze kłopoty, chociaż zdaję sobie sprawę,że nie będę miała wyjścia.Rok temu gdy starałam się o fundusz alimentacyjny nachodziłam się, naskładałam dokumentów a i tak przekroczyłam 19 zł na osobę przy zarobku 1400 zł, mąż bez zmian.
Proszę, niech mi ktoś poradzi...
szukająca pomocy

Napisano: 25 lis 2016, 14:45

specjalny zasiłek - 520 zł, 1000 zł - 500+, fundusz -max. po 500 zł ma dziecko( nie wiem , po ile masz zasądzone), świadczenia rodzinne- wielodzietność - 95 zł, ,zasiłek rodzinny - 124zł, 124 zł i 135 zł oraz na dojazd - jeżeli dojeżdżają do szkół. Dochód do zasiłku rodz. nie może przekroczyć 674 zł na osobę w rodzinie- a do specjalnego zasiłku 764 zł.
abc

Napisano: 25 lis 2016, 15:21

Ok, dziękuję. To akurat wszystko wiem. Znam kryteria i wysokości świadczeń. Chodzi mi bardziej o to, czy ktoś by się podjął wyliczenia czy spełniam kryteria i na które świadczenia bym się kwalifikowała. A skąd taka prośba? Bo jak już wspomniałam, mam niezbyt dobre doświadczenia w załatwianiu tych formalności. Rok temu poszłam złożyć wniosek, ze wszystkimi wymaganymi dokumentami, nawet z przygotowanymi kopiami. Nie wiem czy tak trafiłam czy co, ale moja wizyta trwała 2 godziny, trafiłam albo na nową osobę albo na stażystkę, wciąż wychodziła i się kogoś o coś pytała. W pewnych kwestiach przepisów to ja sama ją poprawiałam, bo np. chciała dokumenty, które wiedziałam,że nie są wymagane itp. Nie chcę znów spędzić kilku godzin i dostać pismo,że się nie kwalifikuję:(
szukająca pomocy

Napisano: 25 lis 2016, 15:29

Mogę Ci pomóc.
Tylko chcesz komunikować się tutaj tzn. wszelkie niezbędne dane do wyliczeń zamieszczać tu czy bardziej prywatnie tzn. na maila?
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 25 lis 2016, 16:27

Może być prywatnie na maila, chociaż nie mam nic do ukrycia, ale widzę,że takie wyliczenia nie koniecznie się komukolwiek tutaj przydadzą, mało osób z "po za" szuka tu pomocy, wiec szkoda zaśmiecać forum:) [email protected] z góry dziękuje:)
szukająca pomocy

Napisano: 29 lis 2016, 16:08

heiland pisze:Mogę Ci pomóc.
Tylko chcesz komunikować się tutaj tzn. wszelkie niezbędne dane do wyliczeń zamieszczać tu czy bardziej prywatnie tzn. na maila?
Chciałabym podziękować tu na forum za poświęcony mi czas. Dziękuję na prawdę bardzo
Gość

Napisano: 29 lis 2016, 20:26

Nie ma za co i polecam się na przyszłość.
Mam nadzieję, że jako przyszły pracownik socjalny pozostanę nadal taki :)
Pozdrawiam.
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x