Umowa dzierżawy bardzo proszę o pomoc Szarak Tom i inne mądre głowy - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 30 kwie 2025, 12:51

Pani złożyła wniosek o wydanie zaświadczenia do CP. Pobiera emeryturę z ZUS i z KRUS. Oddała w dzierżawę hektary mając już ustalone prawo do emerytury. Dzierżawa notarialna na 10 lat osobie obcej. Czy liczymy hektary do dochodu wnioskodawcy? Czy uwzględniamy dzierżawę? Sprawa bardzo pilna
Proszę o podpowiedź
KatarzynaZabka
Stażysta
Od: 04 lut 2020, 15:57
Zajmuję się: świadczenia wychowawcze, dobry start, KDR, zaświadczenia czyste powietrze, dodatek osłonowy

Napisano: 30 kwie 2025, 12:59

Jeżeli w 2023 roku miała już wydzierżawioną ziemię to ja wpisałabym dochód nieopodatkowany za dzierżawę ziemi
Mayra
Stażysta
Od: 12 mar 2021, 13:11
Zajmuję się: świadczenia rodzinne i fundusz alimenatcyjny

Napisano: 30 kwie 2025, 13:02

Dzierżawa zawarta w 2020 roku. Dochód za dzierżawę ciężko oszacować bo jest wpisane czynsz w wysokości ziemniaków na zimę :?
Zastanawiam się tylko czy jeśli oddała w dzierżawę po tym jak już miała przyznaną emeryturę to mogę jej nie liczyć tych hektarów?
KatarzynaZabka
Stażysta
Od: 04 lut 2020, 15:57
Zajmuję się: świadczenia wychowawcze, dobry start, KDR, zaświadczenia czyste powietrze, dodatek osłonowy

Napisano: 30 kwie 2025, 13:59

Nie chcę mi się rozpisywać wklejam z jednej odmowy wydania zaświadczenia.

W komentarzu do ustawy o świadczeniach rodzinnych (Świadczenia Rodzinne Komentarz, praktyczne komentarze redakcja naukowa Katarzyna Małysa-Sulińska, Anna Kawecka, Przemysław Kledzik, Piotr Lisowski, Katarzyna Małysa-Sulińska, Marek Mączyński, Adam Ostapski, Joanna Sapeta, Wolters Kluwer Warszawa 2023, Rozdział 2. Zasiłek rodzinny i dodatki do zasiłku rodzinnego art.5 str. 138-139) można wyczytać:
„(…)Jak zgodnie zatem przyjmuje się w doktrynie i orzecznictwie, ustawodawca w przepisach o świadczeniach rodzinnych przyjął domniemanie, że z gospodarstwa rolnego uzyskuje się dochód niezależnie od tego, czy się w tym gospodarstwie pracuje, czy też zostało ono oddane w posiadanie zależne innej osobie (57) (…)
(…)Nie do przyjęcia jest bowiem sytuacja, gdy rodzina posiada zaplecze majątkowe w postaci gospodarstwa domowego, lecz z niego nie korzysta, jednocześnie oczekując wsparcia ze środków publicznych.
W regulacjach zawartych w art. 5 ust. 8a–8c u.ś.r przewidziano natomiast pewne swoiste sytuacje, które wpływają na ustalenie dochodów z gospodarstwa rolnego. Zgodnie z ust. 8a komentowanego przepisu, ustalając dochód rodziny uzyskany z gospodarstwa rolnego, do powierzchni gospodarstwa stanowiącego podstawę wymiaru podatku rolnego wlicza się obszary rolne oddane w dzierżawę. Równocześnie od tej reguły przewidziano wyjątki, wyłączając z gospodarstwa rolnego niektóre z nich. W pierwszej kolejności chodzi o część lub całość znajdującego się w posiadaniu rodziny gospodarstwa rolnego, które zostało oddane w dzierżawę, na podstawie umowy dzierżawy zawartej stosownie do przepisów o ubezpieczeniu społecznym rolników. Przepis art. 5 ust. 8a pkt 1 u.ś.r. wyłącza z dochodów te umowy dzierżawy, które spełniają wymogi z art. 28 ust. 4 pkt 1 lit. a)–d) u.u.s.r. W tym przypadku chodzi o grunty wydzierżawione przez emeryta/rencistę osobie obcej. Dokonywane jest to na podstawie umowy pisemnej zawartej – w przypadku renty stałej – co najmniej na 10 lat, a w przypadku renty okresowej – na okres wskazany w decyzji Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego o przyznaniu tej renty, której zawarcie potwierdził wójt, właściwy ze względu na miejsce położenia przedmiotu dzierżawy, osobie niebędącej: a) małżonkiem rencisty, b) osobą pozostającą z rencistą we wspólnym gospodarstwie domowym, c) małżonkiem osoby pozostającej z rencistą we wspólnym gospodarstwie domowym. Umowa dzierżawy, stosownie do przepisów o ubezpieczeniu społecznym rolników, jest zawierana w celu wykazania, że działalność rolnicza ustała. W takich okolicznościach badanie celu umowy nie jest zadaniem organów prowadzących postępowanie administracyjne, gdyż cel umowy nie wymaga ustaleń, jeżeli – przy zachowaniu pozostałych warunków – wydzierżawiającym jest emeryt lub rencista (63) .
Następną kategorię stanowi gospodarstwo rolne wniesione do użytkowania przez rolniczą spółdzielnię produkcyjną. Jak wywodzi się w literaturze przedmiotu (64) , użytkowanie spółdzielcze, którym to mianem określa się użytkowanie wkładów członkowskich przez rolnicze spółdzielnie produkcyjne, jest unormowane w art. 277–279 k.c. oraz w ustawie z 16.09.1982 r. – Prawo spółdzielcze. Charakterystyczną cechą ustanowienia takiego użytkowania jest brak konieczności zawarcia umowy o ustanowienie użytkowania, ponieważ obciążenie gruntu następuje w wyniku złożenia przez właściciela lub posiadacza gruntu deklaracji członkowskiej i przyjęcia go przez spółdzielnię oraz złożenia oświadczenia o wniesieniu wkładu i pozostawienia go do dyspozycji spółdzielni. Zgodnie z art. 277 § 2 k.c., do wniesienia wkładów gruntowych nie stosuje się przepisów o obowiązku zachowania formy aktu notarialnego przy ustanowieniu użytkowania nieruchomości.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 30 kwie 2025, 13:59

Kolejno, również gospodarstwo rolne oddane w dzierżawę w związku z pobieraniem renty określonej w przepisach o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich ze środków pochodzących z Sekcji Gwarancji Europejskiego Funduszu Orientacji i Gwarancji Rolnej oraz w przepisach o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich z udziałem środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich nie wchodzi do powierzchni gospodarstwa stanowiącego podstawę ustaleń dochodu z tytułu jego posiadania. Tak więc również oddanie w dzierżawę gospodarstwa rolnego w zamian za rentę strukturalną, o której mowa w ustawie z 28.11.2003 r. o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich ze środków pochodzących z Sekcji Gwarancji Europejskiego Funduszu Orientacji i Gwarancji Rolnej (65) bądź ustawie z 20.02.2015 r. o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich z udziałem środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 (66), powoduje czasowe wyzbycie się posiadania gospodarstwa rolnego i brak podstaw w tym okresie do zaliczania jego powierzchni na potrzeby wyliczania dochodu z gospodarstwa rolnego. (…)

Przypisy
(57) Zob. M. Rozbicka-Ostrowska, Dochód z gospodarstwa rolnego [w:] M. Rozbicka-Ostrowska, I. Kamińska, J. Matarewicz, Komentarz do spraw administracyjnych. Wybrane zagadnienia, red. J. Ignaczewski, Warszawa 2015.
(63) Zob. wyrok NSA z 8.11.2006 r., I OSK 603/06, LEX nr 320063.
(64) Zob. A. Sylwestrzak [w:] Kodeks cywilny. Komentarz, red. M. Balwicka-Szczyrba, Warszawa 2022, komentarz do art. 277.
(65) Dz.U. z 2022 r. poz. 2026.
(66) Dz.U. z 2022 r. poz. 2422.”
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 30 kwie 2025, 14:11

ja miałam niedawno podobny przypadek. Napisałam pismo do KRUS, czy Pan wydzierżawił ziemię w zamian za emeryturę bądź rentę. Otrzymałam odpowiedź, że tak. Nie liczyłam dochodu z gospodarstwa
Anitakal
Stażysta
Od: 13 sty 2021, 11:34
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny, dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x