Przyszła Pani złozyc wniosek na stypendium przedłozyła mi umowę dzierżawy, że część gospodarstwa wydzierżawiła. Zawsze brałam umowe dzierżay jesli ktos wydzierżawił grunty rolne i brałam do dochodu kwote z umowy, ale w poniedziałek na szkoleniu Pan Mazurkiewicz powiedział, że nawet przy umowach dzierżawy dochód liczy sie z nakazu i dochód jej przekracza a jak Wy robicie umowa czy nakaz??? Bardzo prosze o pomoc
ja biorę z nakazu
wg orzeczeń nie ma znaczenia czy ziemia jest uprawiana, oddana w dzierżawę,czy leży odłogiem
ja mam gorszy problem
mam człowieka, który ma wpisane ponad 6 ha przeliczeniowych
twierdzi,że tej ziemi nie uprawia, jest oddana w dzierżawę z której nie otrzymuje żadnych pieniędzy
nakaz płatniczy jest na niego,bo mieszka pod adresem, gdzie mieszkał też ojciec, ojciec nie żyje, nie było przeprowadzone żadne postępowanie spadkowe, oprócz niego jest też 5 rodzeństwa
nie wiem czy mogę mu policzyć 1/6 udziału
jak mu policzę wszystko,to z innymi dochodami będzie przekroczone kryterium
miał ktoś podobny przypadek?
Nie miałam takiego przypadku, ale uwazam, ze jesli nakaz płatniczy jest na osobę, która składa Ci na stypendium a nie zostało jeszcze przeprowadzone postępowanie spadkowe to liczy sie dochód cały tej osobie, która widnieje na nakazie.
ja też uważam że należy wziąć całosć skoro jest to na niego.
Co do szkolenia i P. Mazurkiewicza to jestem w szoku że z tego samego pola mamy liczyć dochód z jednego i tego samego pola temu co oddał w dzierżawę i temu co dzierżawi od kogoś to pole.... robicie tak?