Umowa dzierżawy - zgodna czy nie z ustawą o ubezp. społ. rolników - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]

Napisano: 01 sie 2024, 7:52

Witam. Wiem, że temat dzierżawy był maglowany wielokrotnie ale dla mnie nadal pozostaje niejasny. Bodajże w 2022 r. zmienił się art. 28 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników, w którym mowa jest tylko o rencistach, ponadto art. ten dopuszcza zawarcie umowy na okres inny niż 10 lat a nawet zawarcie umowy z osobą blisko spokrewnioną. Mam w tej chwili wątpliwości, ponieważ wczoraj Pani przyniosła wnioski o zaświadczenie do czystego powietrza swój oraz rodziców, od których wydzierżawia ha. Umowa na 3 lata, zarejestrowana. Na umowie widnieje urocza pieczątka, która mówi, że umowa została zawarta w myśl art. 28 ust. 4 pkt. 1 i art. 38 pkt 1 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników. Pani twierdzi, że rodzice są na emeryturze, na co z resztą wskazuje ich wiek, więc trochę mi tu nie pasuje art. 28 ust. 4 pkt. 1. W styczniu 2022 r. na szkoleniu z Panem Tomaszem W. poruszony był temat umów dzierżawy i Pan mówił, że w ustawie o świadczeniach rodzinnych nigdy nie było mowy o tym, że dzierżawa ma być w zamian za emeryturę/rentę, co wydaje się sensowne. Natomiast ma spełniać warunki określone w art. 28 ust. 4 pkt 1, czyli minimum na 10 lat, zgłoszona do gminy z osobą niespokrewnioną. Czy w związku ze zmianą treści tego artykułu mamy stosować się do nowego zapisu?
Jak słyszę o umowach dzierżawy to dostaje wysypki, gorączki i nudności :oops:
asku88
Praktykant
Od: 02 cze 2022, 13:41
Zajmuję się: SR, SW, FA, KDR, DO

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x