świadczenie rodzicielskie i SKO - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 31 lip 2024, 11:21

Otrzymałam decyzję SKO które uchyliło moją decyzję i przyznało świadczenie rodzicielskie na drugie dziecko Pani która jest uprawniona do świadczenia pielęgnacyjnego na pierwsze dziecko na starych zasadach.
Czy mieliście taki przypadek i co daliście w podstawie prawnej odmawiając świadczenia rodzicielskiego?
Jerzyna
Stażysta
Od: 19 cze 2023, 14:53
Zajmuję się: ŚR/FA/SW

Napisano: 31 lip 2024, 11:31

27 ust. 5 po staremu, my najpierw wzywamy, aby sie określili co wybierają a jak nie chcą wskazać i się upierają to w odmowie SR piszemy, że ponieważ SP jest korzystniejsze należy odmówić rodzicielskiego

skoro u ciebie sko przyznało SR to wg mnie należy wszcząć postępowanie do SP i uchylić stare zasady
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 31 lip 2024, 11:44

SKO twierdzi, że nie organ I instancji nie miał uprawnienia do powołania się na art. 27 ust. 5 u.ś.r. ponieważ "przepis ten nie obowiązuje". Dałam art. 63 ust. 1 ustawy o świadczeniu wspierającym, w uzasadnieniu napisali, że w tym stanie faktycznym nie zgadzają się z zastosowaniem tego art.
Stwierdzili, że od 1 stycznia 2024 r. nie ma przeszkód faktycznych ani prawnych by ubiegać się o świadczenie rodzicielskie w związku z urodzeniem drugiego dziecka.
Mam kolejny taki wniosek i nie wiem czy art. 63 ust. 1 u.ś.w. mogę wrzucić do podstawy prawnej;)
Jerzyna
Stażysta

Napisano: 31 lip 2024, 11:51

no to trzeba ugryźć inaczej - składa wniosek o SR, domniemywam, że wybiera SR zamiast SP, wszczynam postępowanie do SP a SR zawieszam, uchylam SP i dalej się zobaczy :twisted:
w sumie ta opcja chyba mi się lepiej podoba niż ta poprzednia :D
SKO twierdzi, że nie organ I instancji nie miał uprawnienia do powołania się na art. 27 ust. 5 u.ś.r. ponieważ "przepis ten nie obowiązuje"
obowiązuje, ale tylko dla pobieranego SP
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 31 lip 2024, 12:03

Dzięki muszę zaangażować swojego prawnika jak to rozwiązać :(
Jerzyna
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x