umowa najmu krótsza niż 6 mcy - Dodatki mieszkaniowe

Strona 6 z 11    [ Posty: 101 ]

Napisano: 17 mar 2023, 9:40

Ja również poproszę [email protected]
zyborka
Stażysta
Od: 15 sty 2021, 11:38
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe

Napisano: 27 mar 2023, 15:54

Czy ja tez mogę prosić wzór takiej decyzji:
[email protected]
don48
Stażysta
Od: 26 lip 2018, 11:01
Zajmuję się: KDR DM DE BZ

Napisano: 28 mar 2023, 9:49

Myślę, że za daleko idziemy i niepotrzebnie robimy sobie pod górkę...
Mam petentów, którzy mają umowy co miesiąc przedłużane. Pilnować za świadczeniobiorcę? Za jakie grzechy? :roll:
Przyznaję dodatek na 6 miesięcy jak nakazuje ustawa. Nie powinno być innej opcji. Umów w ogóle nie biorę. Tytuł prawny jest potwierdzony na wniosku. W razie jakichkolwiek wątpliwości - art. 7 ust. 13 u.d.m.
W decyzji jest zawarte pouczenie, m.in. art. 44 § 1 oraz § 2 kpa. Zmianę adresu zgłaszają i wtedy stwierdzam wygaśnięcie decyzji.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 28 mar 2023, 11:47

Maxima pisze:
28 mar 2023, 9:49
Mam petentów, którzy mają umowy co miesiąc przedłużane. Pilnować za świadczeniobiorcę? Za jakie grzechy? :roll:
Przyznaję dodatek na 6 miesięcy jak nakazuje ustawa. Nie powinno być innej opcji. Umów w ogóle nie biorę. Tytuł prawny jest potwierdzony na wniosku. W razie jakichkolwiek wątpliwości - art. 7 ust. 13 u.d.m.
W decyzji jest zawarte pouczenie, m.in. art. 44 § 1 oraz § 2 kpa. Zmianę adresu zgłaszają i wtedy stwierdzam wygaśnięcie decyzji.
zgadzam się całkowicie , tak samo robię ?
lusia&lusia
Referent
Od: 27 sty 2017, 20:26
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.

Napisano: 29 mar 2023, 12:38

to nie jest obligatoryjny sposób na załatwienie sprawy ;)
Zmianę adresu zgłaszają i wtedy stwierdzam wygaśnięcie decyzji.
no właśnie z tym był u nas w ośrodku czasem, a nawet częściej niż czasem problem ...
żeby uniknąć ścigania ospałych wnioskodawców za nienależnie pobrane dodatki mieszkaniowe [ co jest upierdliwe ponieważ jak wiadomo; łatwiej się pobiera niż oddaje ;) ] mamy takie oto decyzje..
przykład: wnioskodawcy często zgłaszają fakt rozwiązania umowy najmu + wyprowadzkę np. miesiąc, dwa miesiące po fakcie.. dodatek wypłacany a nienależny..
zaznaczam, że u nas tytuł prawny jest składany do pierwszego wniosku, a później jedynie weryfikowany co kolejny wniosek

zaznaczam to nie jest przymus a rozwiązanie, które można wziąć pod rozwagę
z autopsji powiem , że nam ułatwia życie ;)
Nie powinno być innej opcji.
gdyby nie było to nie byłoby ww. rozwiązania.
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 29 mar 2023, 13:14

Jeśli mogę zapytać, przy wnioskach z umowami najmu od osób prywatnych potwierdzenia tytułu prawnego i opłat robi wam właściciel lokalu i jemu przekazujecie należny dodatek mieszkaniowy, czy zarządca lokalu i do zarządcy przekazujecie DM.
nikas78
Stażysta
Od: 01 lut 2018, 12:59
Zajmuję się: dodatek mieszkaniowy, dodatek energetyczny

Napisano: 31 mar 2023, 12:32

Maxima pisze:
28 mar 2023, 9:49
ja w zasadzie tez tak robię, tzn. jeśli ktoś na dzień złożenia wniosku ma tytuł prawny przyznaję na 6 miesięcy. jeśli Ktoś ma krótszą umowę-informuję ze musi dostarczyć nową umowę. zazwyczaj ludzie o tym pamiętają. ale my tez jesteśmy małym ośrodkiem gdzie raczej ludzi korzystających się kojarzy.
Gosia1979
Referent
Od: 08 mar 2020, 23:51

Napisano: 31 mar 2023, 12:53

ja w zasadzie tez tak robię, tzn. jeśli ktoś na dzień złożenia wniosku ma tytuł prawny przyznaję na 6 miesięcy. jeśli Ktoś ma krótszą umowę-informuję ze musi dostarczyć nową umowę. zazwyczaj ludzie o tym pamiętają. ale my tez jesteśmy małym ośrodkiem gdzie raczej ludzi korzystających się kojarzy.
tak jak napisałem , to nie jest rozwiązanie obligatoryjne ;)
brodafix
Podinspektor

Napisano: 13 kwie 2023, 9:23

My przyznajemy na 6 miesięcy i informujemy, że ma donieść.
Teraz szykuje mi się wygaszenie decyzji, bo umowa nie będzie przedłużona. Czy przed wygaszeniem wysyłam wcześniej jakieś pismo informujące?
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 14 kwie 2023, 8:38

Teraz szykuje mi się wygaszenie decyzji, bo umowa nie będzie przedłużona.
sam fakt nie przedłużenia umowy nie jest wystarczający do stwierdzenia wygaszenia decyzji. Warunkiem koniecznym do zastosowania 162 kpa będzie dopiero fakt opuszczenia lokalu przez wnioskodawcę

jeżeli umowa wygaśnie w trakcie trwania dodatku, a wnioskodawca nadal zamieszkuje w przedmiotowym lokalu to ma zastosowanie art. 7 ust. 10. Zmiany danych zawartych we wniosku lub deklaracji złożonej przez wnioskodawcę, które nastąpiły w okresie 6 miesięcy od dnia przyznania dodatku mieszkaniowego, nie mają wpływu na wysokość wypłacanego dodatku mieszkaniowego.
Czy przed wygaszeniem wysyłam wcześniej jakieś pismo informujące?
nie
brodafix
Podinspektor

Strona 6 z 11    [ Posty: 101 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x