zgadzam się całkowicie , tak samo robię ?Maxima pisze: ↑28 mar 2023, 9:49Myślę, że za daleko idziemy i niepotrzebnie robimy sobie pod górkę...
Mam petentów, którzy mają umowy co miesiąc przedłużane. Pilnować za świadczeniobiorcę? Za jakie grzechy?![]()
Przyznaję dodatek na 6 miesięcy jak nakazuje ustawa. Nie powinno być innej opcji. Umów w ogóle nie biorę. Tytuł prawny jest potwierdzony na wniosku. W razie jakichkolwiek wątpliwości - art. 7 ust. 13 u.d.m.
W decyzji jest zawarte pouczenie, m.in. art. 44 § 1 oraz § 2 kpa. Zmianę adresu zgłaszają i wtedy stwierdzam wygaśnięcie decyzji.
to nie jest obligatoryjny sposób na załatwienie sprawyMyślę, że za daleko idziemy i niepotrzebnie robimy sobie pod górkę...
Mam petentów, którzy mają umowy co miesiąc przedłużane. Pilnować za świadczeniobiorcę? Za jakie grzechy?
no właśnie z tym był u nas w ośrodku czasem, a nawet częściej niż czasem problem ...Zmianę adresu zgłaszają i wtedy stwierdzam wygaśnięcie decyzji.
gdyby nie było to nie byłoby ww. rozwiązania.Nie powinno być innej opcji.
ja w zasadzie tez tak robię, tzn. jeśli ktoś na dzień złożenia wniosku ma tytuł prawny przyznaję na 6 miesięcy. jeśli Ktoś ma krótszą umowę-informuję ze musi dostarczyć nową umowę. zazwyczaj ludzie o tym pamiętają. ale my tez jesteśmy małym ośrodkiem gdzie raczej ludzi korzystających się kojarzy.Maxima pisze: ↑28 mar 2023, 9:49Myślę, że za daleko idziemy i niepotrzebnie robimy sobie pod górkę...
Mam petentów, którzy mają umowy co miesiąc przedłużane. Pilnować za świadczeniobiorcę? Za jakie grzechy?![]()
Przyznaję dodatek na 6 miesięcy jak nakazuje ustawa. Nie powinno być innej opcji. Umów w ogóle nie biorę. Tytuł prawny jest potwierdzony na wniosku. W razie jakichkolwiek wątpliwości - art. 7 ust. 13 u.d.m.
W decyzji jest zawarte pouczenie, m.in. art. 44 § 1 oraz § 2 kpa. Zmianę adresu zgłaszają i wtedy stwierdzam wygaśnięcie decyzji.
tak jak napisałem , to nie jest rozwiązanie obligatoryjneja w zasadzie tez tak robię, tzn. jeśli ktoś na dzień złożenia wniosku ma tytuł prawny przyznaję na 6 miesięcy. jeśli Ktoś ma krótszą umowę-informuję ze musi dostarczyć nową umowę. zazwyczaj ludzie o tym pamiętają. ale my tez jesteśmy małym ośrodkiem gdzie raczej ludzi korzystających się kojarzy.
sam fakt nie przedłużenia umowy nie jest wystarczający do stwierdzenia wygaszenia decyzji. Warunkiem koniecznym do zastosowania 162 kpa będzie dopiero fakt opuszczenia lokalu przez wnioskodawcęTeraz szykuje mi się wygaszenie decyzji, bo umowa nie będzie przedłużona.
nieCzy przed wygaszeniem wysyłam wcześniej jakieś pismo informujące?