Proszę o pomoc, bo dopiero zaczynam przygodę z dodatkami mieszkaniowymi. Pani złożyła wniosek, ma zaświadczenie ze spółdzielni o poniesionych w styczniu wydatkach, ale na wniosku mam również adnotację "umowa wygasła z powodu zalegania z zapłatą, obecnie bez tytułu prawnego". Co zrobić? Wg mnie odmowa. Wg koleżanki, która prowadziła DM wcześniej można się powołać na punkt inny tytuł prawny. jej zdaniem skoro pani nadal tam mieszka i ponosi wydatki to można śmiało przyznać. Ktoś miał może podobną sytuację? Z góry dzięki za pomoc
trzeba by napisać pismo do SM na jakiej podstawie ww. zamieszkuje w przedmiotowym lokalu skoro nie posiada tytułu prawnego w postaci umowy najmu.
Czy ew. w przedmiotowej sprawie zastosowanie ma przepisy kodeksu cywilnego tj.
Art. 674. [Domniemane przedłużenie najmu]
Jeżeli po upływie terminu oznaczonego w umowie albo w wypowiedzeniu najemca używa nadal rzeczy za zgodą wynajmującego, poczytuje się w razie wątpliwości, że najem został przedłużony na czas nieoznaczony.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Napisałam do spółdzielni mieszkaniowej i okazało się, ze jest prawomocny wyrok, który nakazuje Pani opuscic lokal, ale najpierw gmina musi jej zapewnić mieszkanie socjalne. Wiec przyznałam dodatek.