Od stycznia renty/emerytury sa bez podatku, jak bedziecie je liczyc jak ludzie nie dostali zadnych nowych decyzji?
My nie mamy podsatwy prawnej zeby pisac do Zusu-dobrze mysle, chyba ze sie mysle to mnie poprawcie.
Po konsultacji z prawnikiem - ja tak robię - zaświadczenie byłoby idealnie, ale te babcie czasem trudno wysyłać do ZUS u mnie - dlatego jak nie mam zaświadczenia dodaję podatek zgodnie z decyzją waloryzacji ( tą z 2021 oczywiście ) , można to potwierdzić odcinkiem jak ktoś napisał i oświadczają wtedy
też tak robię...decyzja jest pomocna ponieważ wiadomo czy jakieś dodatki są jeszcze do emeryturki wypłacane...niektórzy mają wyciąg z konta styczniowy i wtedy można porównać...i się zgadza, gdy do kwoty która jest do wypłaty (z decyzji z 2021 r) dodamy podatek wtedy wyjdzie kwota z wyciągu ktora jest wypłacana juz w styczniu, czyli ta z podatkiem. Gdy ktoś ma zaswiadczenie...na zaswiadczeniu kwota podatku wynosi zero zł...R.M. pisze: ↑03 mar 2022, 10:33Po konsultacji z prawnikiem - ja tak robię - zaświadczenie byłoby idealnie, ale te babcie czasem trudno wysyłać do ZUS u mnie - dlatego jak nie mam zaświadczenia dodaję podatek zgodnie z decyzją waloryzacji ( tą z 2021 oczywiście ) , można to potwierdzić odcinkiem jak ktoś napisał i oświadczają wtedy