Umowa o dzieło - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 09 kwie 2016, 12:04

Witajcie, mam już mętlik w głowie. Mam osobę która co ma umowę o dzieło na okres 1 miesiąca przez cały 2014 rok aż po dziś dzień. Byłem na szkoleniu i Pan z Ministerstwa mówił że z takiej umowy nie robimy ani uzysku ani utraty. Szukałem informacji i sporo pracowników w takim przypadku robi uzysk z takiej umowy bo traktuje ją jako umowę ciągłą. Zatem jak to rozwiązać? :cry:
KamilL

Napisano: 09 kwie 2016, 12:27

Nie ma uzysku, bo nie ma drugiego miesiąca
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 09 kwie 2016, 12:36

Czyli dobrze rozumiem - dochód tej osoby będzie wynosił 0 pln?
KamilL

Napisano: 09 kwie 2016, 12:36

To liczyć ciagłośc tak jak z umowy o pracę.
Uzyskany dochód z PITu za 2014 rok.
Ubi ius incertum, ibi ius nullum. – gdzie prawo niepewne, tam nie ma prawa
m&m
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 14:42
Zajmuję się:

Napisano: 09 kwie 2016, 12:46

KamilL pisze:Czyli dobrze rozumiem - dochód tej osoby będzie wynosił 0 pln?
Każda zakończona umowa to utrata, a każda rozpoczęta to uzysk. W tym przypadku tych umów nie ma, bo wszystkie są zakończone, więc nie ma uzysku.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 09 kwie 2016, 13:21

Jak dla mnie jest to sytuacja analogiczna do dochodu z posiadanego pola, którego sie nie utraca ani nie uzyskuje, tylko liczy sie na stan w roku bazowym.
I w tym przypadku z PITu wychodzi , że w 2014 roku jaki dochód osiągnął taki powinien być mu zaliczony, gdyz dochód ten nie podlega utracie.
Przy dochodzie z pola, tez sie nie uwzględnia jego sprzedania.
m&m
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 09 kwie 2016, 13:33

I znowu sie zaczyna...
Umowa o dzieło jest uzyskiem i utratą zawartą w katalogu. Gospodarstwa rolnego w tym katalogu nie ma, więc nie możemy go ani uzyskać, ani utracić.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 09 kwie 2016, 13:48

Tylko tu jest problem bo umowa o dzieło w moim przypadku jest podpisywana na okres 1 miesiąca. Zatem nie możemy z tej umowy brać dochodu za miesiąc następujący po miesiącu w którym nastąpiło uzyskanie dochodu bo owa umowa trwa tylko miesiąc i później podpisywana jest nowa...
KamilL

Napisano: 09 kwie 2016, 13:50

No tak, skoro jej nie ma - to nie ma uzysku. Katalog uzyskanych i utraconych.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 09 kwie 2016, 14:00

A no zaczyna sie , bo to jest wręcz nieprawdopodobne, żeby ministerialne debile ułozyły tak przepisy, zeby w przypadku osób pozatrudnianych na umowy zlecenia, umowy o dzieło czy też umowy agencyjne wychodziło, że nie osiagają żadnego dochodu pomimo, że ich miesięczne dochody mogą byc dużo większe niz ludzi o umowy o prace.
Nie wiem specjalnie jest to zrobione, zeby faworyzować pewną grupę ludzi?
Ten problem nie istnieje od dziś, żeby nie mozna było tak dopracować przepisów, żeby takie sytuacje nie miały miejsca.
I mimo wszystko te osoby osiągaja dochody w miesiąc w miesiąc i w takim wypadku powinna być im liczona ciągłosć tak jak z umów o prace. A nie żeby cwaniactwo było wynagradzane.
m&m
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x