Pani odbywała staż od maja do grudnia 2017 r. na podstawie umowy o odbywanie stażu z projektu unijnego - młodzi niepełnosprawni aktywni na rynku pracy. Nie był to projekt dla os. bezrobotnych z Urzędu Pracy tylko dla os. niepełnosprawnych organizowany przez prywatną firmę. Jak to traktować? Jako dochód nieopodatkowany? Dzielić przez 12 czy może przez 7 mcy? Czy ktoś miał podobną sytuację? Proszę o pomoc jak z tego wybrnąć...
Jak to na szkoleniu mówili (tzn. jak mówił Pan M.) to staże/stypendia dzieli i robi się tak:
1. URZĄD PRACY - STAŻE UNIJNE: uzysk/utrata + jeśli w roku bazowym to na nieopodatkowane
2. URZĄD PRACY - STAŻE Z FUNDUSZU PRACY: nie ma uzysku/utraty + nie wpisuje się na nieopodatkowane
3. STAŻE INNE (NP. ZE STAROSTWA ITP, OSOBA NIEZAREJESTROWANA W UP): nie ma uzysku/utraty + jeśli w roku bazowym to na nieopodatkowane
Twój przypadek to nr 3, więc na nieopodatkowany i przez 12 (tak pytałam się na ile miesięcy dzielić i potwierdzono, że na 12)
Zgodnie z podręcznikiem 500+ opcja nr 3 jest uzyskiem i utratą. Osoba "bezrobotna" jest bardzo szeroko rozumiana i w tym tez kierunku idą sądy administracyjne.
też robię uzysk i utratę. to nie pan szkolący (M) będzie mnie kontrolował. mam wydrukowane odpowiednie strony z aktualnego podręcznika samorządowca i w przypadku kontroli mam czarno na białym, natomiast tłumaczenie, że gdzieś, kiedyś, ktoś na szkoleniu tak powiedział wydaje mi się trudniejsze .
Miałem przypadek gdzie Emeryt podejmował staż z UE to w takim przypadku zrobiłem bez utraty/uzysku i na 12 (bez przesady by jeszcze uznawać emeryta za osobę bezrobotna). Jednak w przypadkach stażów aktywizujących na rynku pracy to proszę...... sam sobie przeczysz, że to nie jest osoba bezrobotna.