Pit-39 , a dwa lata , jaką wydać deyzję?? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 29 paź 2018, 0:14

Matka z dwójką dzieci, ojciec nie żyje, sprzedali dom. US podaje, ze z pitu 39 rozliczyły się w kwietniu 2018r. tylko dzieci. Matka twierdzi, ze kupili juz za te pieniadze mieszkanie ( nie wiem czy za wszystko) . W odpowiedzi na zapytanie do US o kwote zwolniona z podatku otrzymałam odp:
o kwocie 38tys przychodu u jednego dziecka i tyle samo u drugiego ze zbycia nieruchomosci, nie podali natomiast kwoty zwolnionej, a coś takiego..

,,Informujemy, iż podatnik ma okres 2 lat, licząc od końca roku podatkowego, w którym uzyskał przychód tj. 31.12.2017r. na wydatkowanie na własne cele mieszkaniowe tj. do dnia 31.12.2019r. ,,

co ja mam z tym zrobic??? Liczyć ten dochód ? To mój pierwszy przypadek z pitem 39 :?
Z tym dochodem im przekracza..
Julita1987
Stażysta
Od: 23 cze 2018, 18:17
Zajmuję się: FA/SW/ZR/SZO/SP

Napisano: 29 paź 2018, 11:34

Zgodnie z wyrokami sądów oraz orzeczeniami SKO nie należy wliczać w bieżącym okresie zasiłkowym takich dochodów.
Można weryfikować po upływie okresu do wydatkowania, czy wydatkowane było wszystko, a ewentualny opodatkowanych dochód doliczyć do dochodu z 2017, a jak przekroczy to robić nienależnie pobrane (ja osobiście się z tym nie zgadzam, ale nie jestem prawnikiem z SKO ani sędzią ;) )
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 29 paź 2018, 11:51

U nas ta kwota została doliczona na podstawie oświadczenia wnioskodawcy, że nie zakupi za pieniądze ze sprzedaży mieszkania nieruchomości. Pan się odwołał, a SKO podtrzymało naszą decyzję.

Pani Zofio, mogłaby Pani podać co to za orzeczenia?
Leszczyna
Praktykant
Od: 06 mar 2018, 16:43
Zajmuję się: ŚW

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x