Umowa użyczenia - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 18 lut 2025, 14:00

Hej, jeżeli wnioskodawca (matka) sklada wniosek o DM, mieszka sama a mieszkanie użycza jej córka. Kto jest zarządca? Wspólnota czy właściciel mieszkania w tym przypadku corka? Dostałam informację od Pani zajmującej się wcześniej DM, że wspólnota. Ale na jakiej podstawie? Dzis dzwoni wspólnota i pyta dlaczego oni to mają wypełnić..

I kolejna sprawa przy okazji, co z rachunkiem za energię elektryczną, kiedy jej oczekujecie od wnioskodawcy, kiedy ją wliczacie do wydatków?

Dziękuję za każdą odp:)
Izabela.em
Praktykant
Od: 24 wrz 2024, 14:14
Zajmuję się: DM

Napisano: 18 lut 2025, 15:33

Energii elektrycznej w ogole nie liczysz, chyba ze energia na klatce schodowej.

Może podpisać zarządca a moze właściciel mieszkania (jako osoba pobierająca opłaty).
Izabela.em pisze: Dzis dzwoni wspólnota i pyta dlaczego oni to mają wypełnić..
Nie dziwię się, jak mają potwierdzić, skoro nawet nie musza wiedzieć, że mieszkanie jest wynajmowane i ile czynszu lokator płaci właścicielowi.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 18 lut 2025, 16:14

Czyli jeżeli mieszkanie córka użycza bezplatnie (placi tylko za biezace oplaty)matce to może corka wypełnić czesc należącą do zarządcy? Na podstawie rachunku za ostatni miesiąc?

A co do energii, jeżeli nie ma co, cw I instalacji gazu przewodowego, to jedynie naliczam ryczałt za brak? Rachunek za energię elektryczną nie jest potrzebny.. przepraszam, ale nie ma mi kto tego wytłumaczyć a z każdym dniem tylko przybywa mi pyta
Izabela.em
Praktykant

Napisano: 18 lut 2025, 16:27

Izabela.em pisze:
18 lut 2025, 16:14
Czyli jeżeli mieszkanie córka użycza bezplatnie (placi tylko za biezace oplaty)matce to może corka wypełnić czesc należącą do zarządcy? Na podstawie rachunku za ostatni miesiąc?

A co do energii, jeżeli nie ma co, cw I instalacji gazu przewodowego, to jedynie naliczam ryczałt za brak? Rachunek za energię elektryczną nie jest potrzebny.. przepraszam, ale nie ma mi kto tego wytłumaczyć a z każdym dniem tylko przybywa mi pyta
art. 6 ust 4. u.d.m. Wydatkami, o których mowa w ust. 3, są:
1) czynsz;
1a) koszty, o których mowa w art. 28 ust. 3 pkt 2 ustawy z dnia 26 października 1995 r. o społecznych formach rozwoju mieszkalnictwa (Dz. U. z 2023 r. poz. 790 i 1114);
2) opłaty związane z eksploatacją i utrzymaniem nieruchomości w częściach przypadających na lokale mieszkalne w spółdzielni mieszkaniowej;
3) zaliczki na koszty zarządu nieruchomością wspólną;
4) odszkodowanie za zajmowanie lokalu bez tytułu prawnego;
5) inne niż wymienione w pkt 1-4 opłaty za używanie lokalu mieszkalnego;
6) opłaty za energię cieplną, wodę, ścieki, odpady i nieczystości ciekłe;
7) wydatek stanowiący podstawę obliczania ryczałtu na zakup opału.
4a. Nie stanowią wydatków, o których mowa w ust. 4, wydatki poniesione z tytułu:
1) ubezpieczeń, podatku od nieruchomości, opłat za wieczyste użytkowanie gruntów;
1a) rocznych opłat przekształceniowych, o których mowa w ustawie z dnia 20 lipca 2018 r. o przekształceniu prawa użytkowania wieczystego gruntów zabudowanych na cele mieszkaniowe w prawo własności tych gruntów (Dz. U. z 2023 r. poz. 904);
2) opłat za gaz przewodowy, energię elektryczną, dostarczane do lokalu mieszkalnego (domu jednorodzinnego) na cele bytowe.
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 19 lut 2025, 8:35

Izabela.em pisze:
18 lut 2025, 16:14
Tak. Jest w ustawie napisane: zarzadca lub inna osoba pobierająca opłaty za uzytkowanie mieszkania
:-) pisze: A co do energii, jeżeli nie ma co, cw I instalacji gazu przewodowego, to jedynie naliczam ryczałt za brak?
Tak. Naliczasz ryczałt według stawki 0,9643 zł ( zmiana będzie w marcu)
:-) pisze:Rachunek za energię elektryczną nie jest potrzebny.
Nie jest potrzebny
:-) pisze: przepraszam, ale nie ma mi kto tego wytłumaczyć a z każdym dniem tylko przybywa mi pyta
Po to jest to forum. Nie przepraszaj tylko pytaj. Moze spytaj czy pracodawca moze wykupić Ci szkolenie, przyda się skoro dopiero zaczynasz
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 19 lut 2025, 12:30

Marzy mi się Maxima popracować z Tobą kilka dni 🤭

Dziękuję!
Izabela.em
Praktykant

Napisano: 19 lut 2025, 12:46