Umowa zlecenie w roku bazowym bez przerwy - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 3    [ Posty: 29 ]

Napisano: 16 mar 2017, 14:32

Witam, czy jeśli mężczyzna pracował od lipca 2014r. u tego samego pracodawcy na podstawie umowy zlecenie ( co miesiąc nowa) to czy liczę jako ciągłość czy robię uzysk i utratę?
Wczoraj byłam na szkoleniu i powiedziano, że w tym przypadku jest uzysk i utrata i tak cały czas.; /
Dodam, że do dnia dzisiejszego cały czas tak pracuje.
Świeżynka
Stażysta
Od: 03 sie 2016, 10:32
Zajmuję się:

Napisano: 16 mar 2017, 14:45

My nie bierzemy tego w ciągłości. Jest to korzystniejsze dla strony.
Joanna_1233
Stażysta
Od: 20 kwie 2016, 17:30
Zajmuję się:

Napisano: 16 mar 2017, 14:52

Ale przecież ma co miesiąc dochód i na empatii od lipca nie ma utraty... ;/
Świeżynka
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 16 mar 2017, 15:00

Świeżynka pisze:Witam, czy jeśli mężczyzna pracował od lipca 2014r. u tego samego pracodawcy na podstawie umowy zlecenie ( co miesiąc nowa) to czy liczę jako ciągłość czy robię uzysk i utratę?
Wczoraj byłam na szkoleniu i powiedziano, że w tym przypadku jest uzysk i utrata i tak cały czas.; /
no niestety tak jest.
mika31
Awatar użytkownika
Referent
Od: 16 lut 2017, 14:32
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 16 mar 2017, 15:03

Czyli jak w lutym dałam odmowę na pierwsze dziecko, a bez tego dochodu spełnią kryterium to co prawidłowo po kolei muszę zrobić? mam pierwszy taki przypadek i nie mam pojęcia.
Świeżynka
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 16 mar 2017, 15:04

Jak dla mnie jest to zatrudnienie, a zgodnie z definicją zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej w naszej ustawie, umowa zlecenie jest tam wymieniona i powinniśmy brać uzyskanie dochodu w tym przypadku z roku bazowego i dzielić przez liczbę miesięcy w których dochód był uzyskiwany.
oko12
Awatar użytkownika
Referent
Od: 13 paź 2016, 14:59
Zajmuję się: ŚW/Stypendia

Napisano: 16 mar 2017, 15:10

nie ma czegoś takiego jak ciągłośc w przypadku umów zlecenie. Ciągłość wystepuje tylko w przypadku umów o pracę.
A jeżeli nie ma ciągłości w umowach zlecenie nie ma tez drugiego miesiąca (no chyba że jest to umowa zlecenie na 3 miesiące). A skoro nie ma drugiego miesiąca to nie ma tez jak zrobić z tego uzysku.
mika31
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 16 mar 2017, 15:15

mika31 pisze:nie ma czegoś takiego jak ciągłośc w przypadku umów zlecenie. Ciągłość wystepuje tylko w przypadku umów o pracę.
A jeżeli nie ma ciągłości w umowach zlecenie nie ma tez drugiego miesiąca (no chyba że jest to umowa zlecenie na 3 miesiące). A skoro nie ma drugiego miesiąca to nie ma tez jak zrobić z tego uzysku.
Zgadzam się. Ale powinno być to zmienione/doprecyzowane - jeśli jest info z ZUS, że jest ciągłość to powinno być liczone, bo to jest chora sytuacja, że osoba ma zarówno utracony dochód z bazówki i nie liczony bieżący, bo to tak jakby w ogóle nie miał dochodu przez te lata...paranoja...
Yozo
Starszy referent
Od: 13 mar 2017, 22:03
Zajmuję się: św

Napisano: 16 mar 2017, 15:18

Yozo pisze:
mika31 pisze:nie ma czegoś takiego jak ciągłośc w przypadku umów zlecenie. Ciągłość wystepuje tylko w przypadku umów o pracę.
Zgadzam się. Ale powinno być to zmienione/doprecyzowane - jeśli jest info z ZUS, że jest ciągłość to powinno być liczone, bo to jest chora sytuacja, że osoba ma zarówno utracony dochód z bazówki i nie liczony bieżący, bo to tak jakby w ogóle nie miał dochodu przez te lata...paranoja...
Zgadza się że paranoja. Ale niestety tak to wygląda i jest bardzo niesprawiedliwe w stosunku do tych osób które pracują na umowę o pracę.
mika31
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 16 mar 2017, 16:09

Świeżynka pisze:Witam, czy jeśli mężczyzna pracował od lipca 2014r. u tego samego pracodawcy na podstawie umowy zlecenie ( co miesiąc nowa) to czy liczę jako ciągłość czy robię uzysk i utratę?
Może na tym samym szkoleniu byłam wczoraj :) Jeśli masz w posiadaniu umowy zlecenie to nie traktujesz tego jak ciągłość, jeśli nie masz umów to traktujesz. Tak wczoraj mówił szkolący.
nowicjuszka
Awatar użytkownika
Referent
Od: 14 cze 2016, 13:29
Zajmuję się: św

Strona 1 z 3    [ Posty: 29 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x