Umowa zlecenie z emerytem - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 13 lip 2016, 9:43

Witam,
Mamy zawartą umowę zlecenie z osobą, która była zatrudniona na podstawie umowy o pracę u innego pracodawcy. Dziś dowiedziałam się, że od 12 czerwca przeszła na emeryturę. Od 4 lipca jest zatrudniona na 1/2 etatu u innego pracodawcy z wynagrodzeniem niższym od minimalnego wynagrodzenia. Rozumiem, że od lipca opłacam za tą osobę wszystkie składki (emerytalna, rentowa, wypadkowa i oczywiście zdrowotna), ale co z czerwcem?
AgnieszkaKs

Napisano: 13 lip 2016, 10:11

Płacisz za emeryta tylko składkę zdrowotną jeśli emeryt jest zatrudniony w innym zakładzie pracy na umowę o prace. - Jeśli emeryt jest zatrudniony na podstawie umowy o prace nie ma znaczenia, w jakim wymiarze czasu pracy jest zatrudniony zleceniobiorca-emeryt. Bez wpływu na ustalenie obowiązku ubezpieczeniowego pozostaje również wysokość przychodu uzyskiwanego z tytułu umowy zlecenia. Płatnik nie opłaca za takiego zleceniobiorcę obowiązkowych składek na ubezpieczenia społeczne, lecz jedynie składkę na ubezpieczenie zdrowotne – nawet jeśli wynagrodzenie z umowy o pracę zostało ustalone poniżej kwoty minimalnego wynagrodzenia (art. 9 ust. 4a ustawy systemowej).
https://kadry.infor.pl/poprzednie_tematy ... firmy.html
renia 50

Napisano: 13 lip 2016, 11:09

Dziękuję bardzo:)
A co z czerwcem i 1-3 lipca? Zleceniobiorca w tym czasie miał tylko emeryturę:( i zlecenie u nas.
AgnieszkaKs

Napisano: 13 lip 2016, 11:11

Jesli nie pozostawał w zatrudnieniu to podlega obowiązkowo wszystkim składkom za ten okres.
renia 50

Napisano: 14 lip 2016, 11:18

Bardzo dziękuję za odpowiedź:) :D
Wydaje mi się jednak, że po zmianach od 1 stycznia br. aby umowa zlecenie nie była oskładkowana nasz zleceniobiorca musi osiągnąć przychód w kwocie co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę z innego tytułu. Czy dobrze myślę?
AgnieszkaKs

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x