Unieważnienie decyzji - pomocy! - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 14 gru 2020, 13:16

Muszę unieważnić decyzję przyznającą świadczenie pielęgnacyjne. Czy wstrzymuje wypłatę z dniem wysłania wniosku o unieważnienie? Jeśli nie wstrzymuje wypłaty ŚP to czy robię decyzję zmieniającą na nową wysokość od 1 stycznia 2021?? Jesli tak to co z decyzją zmieniającą jak SKO już unieważni przyznającą. Świadczenie zostało przyznane w listopadzie br i tylko jedna wypłata była, więc jak na razie tylko jeden miesiąc do zwrotu ale nie wiem co z pozostałymi jak wysyłam wniosek o unieważnienie POMOCY :?
Kropka14
Praktykant
Od: 01 cze 2018, 13:45
Zajmuję się: Świadczenia opiekuńcze-MOPS

Napisano: 14 gru 2020, 20:50

Jeśli masz podstawy do tego, aby stwierdzić nieważność własnej decyzji, to wysyłasz do swojego SKO wniosek o stwierdzenie nieważności (art. 156 Kpa) oraz o wstrzymanie z urzędu wykonania decyzji, czyli wypłaty świadczeń (art. 159 Kpa). Wątpię, żeby był sens zmiany decyzji, którą chcesz unieważnić...
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 15 gru 2020, 14:51

noteev pisze:
14 gru 2020, 20:50
Jeśli masz podstawy do tego, aby stwierdzić nieważność własnej decyzji, to wysyłasz do swojego SKO wniosek o stwierdzenie nieważności (art. 156 Kpa) oraz o wstrzymanie z urzędu wykonania decyzji, czyli wypłaty świadczeń (art. 159 Kpa). Wątpię, żeby był sens zmiany decyzji, którą chcesz unieważnić...

Dziękuję bardzo za odpowiedź :)
Kropka14
Praktykant
Od: 01 cze 2018, 13:45
Zajmuję się: Świadczenia opiekuńcze-MOPS

Napisano: 13 wrz 2023, 8:29

Ponawiam ten temat. Muszę zrobić wniosek do SKO o unieważnienie naszej decyzji. Proszę was o pomoc, czy po wysłaniu takiego wniosku do SKO powiadamiam jakoś stronę o tym? Decyzja wydana, co prawda jeszcze nie jest prawomocna ale zupełnie nie wiem co dalej. Pierwszy raz mam taki przypadek.
Nowa34
Referent
Od: 22 lis 2017, 12:14
Zajmuję się: ZR,FA,500+

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x