Upomnienia i tytuły wykonawcze - program Nemezis - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 27 maja 2015, 12:25

Witam :)
Bardzo proszę o pomoc jestem nowa na FA i u nas w pracy nie ma nikogo kto mógłby mnie jakoś naprowadzić. Teraz mam do zrobienia na dzień dobry upomnienia i tytuły wykonawcze w programie Nemezis. Możecie podpowiedzieć na co zwrócić uwagę. I o co chodzi z nowymi wzorami upomnień i tytułów wykonawczych. Czy trzeba coś ręcznie wprowadzać do upomnień i tytułów, czy wszystko generuje program? Czy do upomnień i tytułów dołączamy jakieś pisma? Czy do Urzędu Skarbowego wysyłamy jeden egzemplarz tytułu, czy więcej + jakieś pismo?

Aha i jeszcze jedno, Urząd Skarbowy zwrócił mi kilka tytułów, gdyż dłużnik zmienił miejsce zamieszkania, jednocześnie wskazał nowy adres dłużnika i właściwy Urząd Skarbowy. To w tej sytuacji mam usunąć stare tytuły i zrobić już nowe z nowym msc. zamieszkania dłużnika do okresów ze starych tytułów? Wymagane są pieczątki i podpis Dyrektora MOPS?

Bardzo bym była wdzięczna za pomoc :)
Gość

Napisano: 27 maja 2015, 13:00

Bardzo proszę o pomoc :?:
Gość

Napisano: 27 maja 2015, 13:19

1. upomnienie robisz na podstawie decyzji o zwrocie należności
2. program sam wystawia upomnienie drukujesz sie 2 razy ( 1 upomnienie dla Ciebie 2 dla dluznika)
3. wysylasz do dluznika jezeli nie wplaci w ciagu 7 dni od daty dostarczenia wystawiasz TW
4. TW robisz na podsawie upomnienia.
5. program sam przelicza jedynie wpisujesz kilka danych.
6. drukujesz TW oraz ODPIS TW do tego pismo i wysyłasz do US.
7. jezeli dluznik wplaca kwoty ktore pomniejszaja TW to informujesz o tym US.
JA 85

Napisano: 27 maja 2015, 13:40

Dziękuję za odpowiedź :-)
A czy w upomnieniu oprócz miesięcy i kwot należności głównej mają się pojawić:
- kwoty odsetek za każdy miesiąc wraz z datami od których naliczane są miesięczne odsetki
- czy tylko daty od których naliczane są odsetki, a pole kwota odsetek jest wtedy puste
Bo przeglądam teczki i na jednych upomnieniach są kwoty odsetek wraz z datami od których nalicza się miesięczne odsetki a znowu na innych są tylko daty bez kwot odsetek?

A jakie to dane wpisuję do Tytułu?

Czyli: pismo przewodnie + tytuł + odpis tytułu wysyłam do Urzędu Skarbowego?

Przepraszam, że tak pytam, ale pracuję tu dopiero od miesiąca bez żadnego przeszkolenia i to są rzeczy których nigdy w życiu nie robiłam
Gość

Napisano: 27 maja 2015, 13:51

jezeli chodzi o upomnienia to tam jest chyba wzór 1 i tam powinny byc daty od ktorych nalicza sie odsetki. a na samym koncu jeszcze koszty upomnienia w wysokosci 11,60.

jezeli chodzi o TW
w czesci A
A.1.1 osoba fizyczna
E.2 rodzaj nalezności wyplacone swiadczenia z funduszu alimentacyjnego
E.7 stawka odsetek 8,00
E.9 data doreczenia upomnienia
a reszte to sam program wpisuje

tak jak piszesz pismo przewodnie TW i ODPIS TW
JA 85

Napisano: 27 maja 2015, 14:41

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam :)
Gość

Napisano: 27 maja 2015, 15:00

To jeszcze raz ja :?:
Przepraszam, że zawracam głowę. Ale mam jeszcze jedno pytanie:

W momencie gdy Urząd Skarbowy zwrócił mi kilka tytułów, bo dłużnik zmienił miejsce zamieszkania i jednocześnie wskazał nowy adres dłużnika i właściwy Urząd Skarbowy. To w tej sytuacji mam usunąć stare tytuły z programu i zrobić już nowe z bieżącą datą do okresów ze starych tytułów?
Gość

Napisano: 28 maja 2015, 7:52

w tym roku mialam taka sytuacje ze dluznik zmienil adres. ale sam US przesłal na wlasciwy adres i tyle a mnie tylko o tym poinformował.
JA 85

Napisano: 28 maja 2015, 13:55

W takim przypadku robiłam nowe TW z bieżącą datą i nowym adresem dłużnika. Najpierw musisz usunąć poprzednie TW, ponieważ program nie wygeneruje nowych do tego samego okresu.
zakręcona

Napisano: 28 maja 2015, 14:25

Dziękuję za pomoc :)
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x