upomnienie - spłata nienależnie pobranych - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 28 lis 2017, 9:23

Witam. Przedstawie może w skrócie sytuację a następnie zapytam :)
Otóż Pani ma ustalone nienależnie pobrane świadczenia, zasiłku rodzinnego oraz 500+, w formie spłaty, ponieważ nie ma bieżąco przyznanych świadczeń. Wysyłałam decyzje oczywiście, Pani się nie zjawiała, więc podjęłam działania informacyjne (zgodnie z Rozporządzeniem MF). Pomogło, bo Pani przyszła i wpłaciła znaczną kwotę. Zostało jednak do spłaty jeszcze trochę. Ustaliliśmy, że będzie zwracała należność w formie rat od lipca (ostatnia wizyta u nas) co miesiąc . Od lipca nic nie wpłynęło na konto, Pani nie przyszła w sprawie wyjaśnienia, dlatego wysłałam kolejną informację 14 listopada i wyznaczyliśmy jej termin spłaty do końca grudnia. Wiem, że termin jeszcze nie minął ale nie ma kontaktu z Panią, dlatego myślę, że nie wpłaci tych pieniędzy i uchyla się od tego.
Teraz moje pytanie : Czy mogę teraz wysłać jej upomnienie ? W Rozporządzeniu jest mowa o tym, że mogę wysłać upomnienie, jeżeli zachodzi podejrzenie, że Pani nie wykona obowiązku dobrowolnie. Czy w takim razie wysyłać upomnienie ? Czy ktoś posiada wzór takiego upomnienia?
katy188
Referent
Od: 25 lip 2017, 14:15
Zajmuję się: ZR, postępowanie wobec dłużników aliment.

Napisano: 28 lis 2017, 9:45

ja wysyłałam upomnienia. Robiłam je w SYGNITY .
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 18 kwie 2017, 7:33
Zajmuję się: SR

Napisano: 28 lis 2017, 9:58

Po wysłaniu upomnienia jest 7 dni od dnia doręczenia na spłatę. Rozumiem, że u ciebie nikt nie przekroczył tego terminu?
katy188
Referent

Napisano: 28 lis 2017, 10:05

ja wysłałam dwa upomnienia i po tych upomnieniach były tytuły wykonawcze. Osoby nie spłaciły nienależnie pobranych, nie było z nimi żadnego kontaktu. Pisma albo były odbierane przez inne osoby z rodziny, albo było podwójne awizo. Telefony były nieodbierane więc wyluzowałam i w końcu wysłałam tytuł wykonawczy.
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 28 lis 2017, 10:42

U mnie jest podobnie, zero kontaktu. Postanowiłam dać Pani szansę i podjęłam czynności informacyjne, ale tym razem wyślę upomnienie koniecznie i zobaczymy dalej. :) A mogłabyś jeszcze wskazać gdzie jest ta opcja upomnienia w Sygnity?
katy188
Referent

Napisano: 28 lis 2017, 12:06

w windykacji. Musisz mieć uprawomocnioną decyzję o nienależnie pobranych świadczeniach. Potem w windykacji dodajesz osoby do windykacji, następnie decyzję o nienależnie pobranych. i wtedy robisz upomnienie.
Załączniki
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 28 lis 2017, 12:17

Dziękuję bardzo za odpowiedź :)
katy188
Referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x