Pierwszy wniosek pozostał bez rozpatrzenia z uwagi na brak dostarczonych dokumentów zgodnie z wezwaniem do ich przedłożenia.
Osoba złożyła internetowo kolejny wniosek, tylko tym razem zamiast żonaty, wpisał kawaler, no i takie tam pierdołki w tym wniosku, nie dopisał tez do składu kobiety, a przecież wcześniej była w składzie, co zgodnie z ustaleniami z dyrekcją wymaga niestety weryfikacji, a mianowicie stosownych wyjaśnień (bo muszę sprawdzić a może ma rozwód i się pomylił i wpisał kawaler..). Nieoficjalnie wiem, że nic się nie zmieniło, no ale mam obowiązek sprawdzenia. Wniosek nie został jeszcze rozpatrzony. Teraz moje pytanie, czy można wystosować wniosek do złożenia wyjaśnień przed wydaniem decyzji? Na który artykuł się powołac, jaki skute wtedy dac komuś? Niestety brakuje mi takiego zapisu w naszej ustawie:( Owszem wiem że wzywa się pod rygorem wstrzymana wypłaty ale gdy ktoś już pobiera. Sa zapisy od dostarczenie dokumentów, poprawienie wniosku pod rygorem pozostawienia bez rozpatrzenia- ale tak jak napisałam mam najpierw wyjaśnić te kwestie we wniosku.