Czy mozna wezwać do złożenia wyjaśnień? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 28 lis 2017, 16:11

Pierwszy wniosek pozostał bez rozpatrzenia z uwagi na brak dostarczonych dokumentów zgodnie z wezwaniem do ich przedłożenia.

Osoba złożyła internetowo kolejny wniosek, tylko tym razem zamiast żonaty, wpisał kawaler, no i takie tam pierdołki w tym wniosku, nie dopisał tez do składu kobiety, a przecież wcześniej była w składzie, co zgodnie z ustaleniami z dyrekcją wymaga niestety weryfikacji, a mianowicie stosownych wyjaśnień (bo muszę sprawdzić a może ma rozwód i się pomylił i wpisał kawaler..). Nieoficjalnie wiem, że nic się nie zmieniło, no ale mam obowiązek sprawdzenia. Wniosek nie został jeszcze rozpatrzony. Teraz moje pytanie, czy można wystosować wniosek do złożenia wyjaśnień przed wydaniem decyzji? Na który artykuł się powołac, jaki skute wtedy dac komuś? Niestety brakuje mi takiego zapisu w naszej ustawie:( Owszem wiem że wzywa się pod rygorem wstrzymana wypłaty ale gdy ktoś już pobiera. Sa zapisy od dostarczenie dokumentów, poprawienie wniosku pod rygorem pozostawienia bez rozpatrzenia- ale tak jak napisałam mam najpierw wyjaśnić te kwestie we wniosku.
Rincewind
Praktykant
Od: 07 kwie 2017, 10:14
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 28 lis 2017, 16:16

wymyslasz, zweryfikuj jego pesel i juz bedziesz wiedzial ,ze jest zonaty - a skoro wpisal kawaler to juz masz powod do wezwania o poprawienie i uzupelnienie wniosku itd
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 28 lis 2017, 19:29

Jak najbardziej masz prawo do wezwania go do wyjaśnienia .. opisz po prostu sytuacje tak jak tutaj
https://www.flickr.com/people/182396250@N04/
janczek
Praktykant
Od: 26 lis 2017, 13:36
Zajmuję się: KADRY
Strona WWW: https://www.flickr.com/people/182396250@N04/

Napisano: 29 lis 2017, 8:42

Stan cywilny możesz zweryfikować elektronicznie przez funkcję PESEL.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 29 lis 2017, 8:46

Iks pisze:Stan cywilny możesz zweryfikować elektronicznie przez funkcję PESEL.
Zgadzam się z tym, jednak w systemie są błędy. U nas tak wyszło, że pokazuje u jednej Pani mężatka, a ona od dwóch lat jest po rozwodzie.
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 18 kwie 2017, 7:33
Zajmuję się: SR

Napisano: 29 lis 2017, 9:23

to jest jeden przypadek.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 29 lis 2017, 12:33

No dobrze, ale to nie jest tylko stan cywilny jak wcześniej zostało wspomniane, dlatego też mam zalecenie by wezwać najpierw do złożenia wyjaśnienia - to nie jest mój wymysł dlatego zostało zadane pytanie czy można w ogóle przed wydaniem decyzji wezwać do złożenia wyjaśnienia, na co się wtedy powołać, jakie pouczenie/skutek? W ustawie owszem jest zapis ale pod rygorem wstrzymania wypłaty czyli musiałaby być już decyzja a jej nie ma.
Rincewind
Praktykant
Od: 07 kwie 2017, 10:14
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 29 lis 2017, 12:43

Wiem o co ci chodzi, nie ma rzeczywiście takiego art. w ustawie. Ale w tym przypadku wysłałabym wezwanie do poprawienia/uzupełnienia wniosku. Przecież jak wcześniej wpisał żonaty to nagle nie może być kawalerem a ewentualnie rozwiedziony ;)
Yozo
Starszy referent
Od: 13 mar 2017, 22:03
Zajmuję się: św

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x