Witam. Jestem pracownikiem socjalnym w OPS, przeprowadzam wywiady w środowisku dotyczące dodatków mieszkaniowych, ale nie mam na to żadnego upoważnienia od dyrektora (nie mam tego nawet w zakresie czynności). Kierownik zlecił nam to ,,ustnie"!. Czy kierownik Ośrodka powinien wydać pracownikom pisemne upoważnienia do przeprowadzania w/w wywiadów? Tym samym nie posiadam legitymacji dotyczącej upoważnienia do przeprowadzania wywiadów środowiskowych mających na celu ustalenie uprawnień do dodatków mieszkaniowych przewidzianych ustawą z dnia 21 czerwca 2001 r. o dodatkach mieszkaniowych. Posługuję się wyłącznie legitymacją pracownika socjalnego. Jak to jest u Was rozwiązane? Czy Wy posiadacie upoważnienia oraz legitymacje?
Pewnie co ośrodek to inna praktyka. Ja, kiedy pracowałam w dodatkach, nie chodziłam na wywiady. Chodziły dziewczyny z OPS. Z początku oczywiście bez legitymacji i bez żadnych upoważnień. Potem wreszcie wprowadzono te legitymacje i może też jakieś upoważnienie "pro forma". Na pewno takie upoważnienie powinno być na piśmie.
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 27 grudnia 2001 r.
w sprawie sposobu przeprowadzania wywiadu środowiskowego, wzoru kwestionariusza wywiadu oraz oświadczenia o stanie majątkowym wnioskodawcy i innych członków gospodarstwa domowego, a także wzoru legitymacji pracownika upoważnionego do przeprowadzenia wywiadu.
§ 4. Wywiad przeprowadza pracownik upoważniony przez wójta, burmistrza lub prezydenta miasta, na podstawie legitymacji, której wzór określa załącznik nr 2 do rozporządzenia.