Uprawnieni - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 27 kwie 2015, 8:33

Witam, mam pytanie odnośnie uprawnień do KDR. Mam "Trudną" Klientkę.
Sytuacja wygląda następująco: jest rodzina pełna z trójką dzieci. Dwoje z nich jest w wieku do 18 roku życia, jedno właśnie kończy 25 lat, więc niedługo straci uprawnienia. Jak wiadomo pozostałe dzieci zachowują swoje uprawnienia aż do ukończenia 18 roku życia. Czy po osiągnięciu pełnoletności pozostała dwójka dzieci może wnioskować o przedłużenie ważności karty jeżeli będzie się uczyć?
Co w sytuacji gdy dziecko przestanie się uczyć a pozostałym kończy się ważność?
Co w sytuacji gdy w rodzinie z trojgiem dzieci jedno dziecko traci uprawnienia, pozostali zachowują do daty wygaśnięcia a urodzi się dziecko? Chyba dzięki temu pozostała dwójka dzieci będzie mogła przedłużać ważność. Dobrze myślę?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam.
kate1
Praktykant
Od: 01 gru 2014, 15:52
Zajmuję się:

Napisano: 27 kwie 2015, 13:17

Mam podobną sytuację, czy ktoś mógłby coś podpowiedzieć?
ziemowit

Napisano: 27 kwie 2015, 13:49

Po 1. pozostała dwójka nie traci uprawnień - po osiągnięciu pełnoletności można przedłużyć karty.
2. Jeśli przestanie się uczyć to należy anulować kartę, a pozostałej rodzinie patrz pkt 1 - dokładna opisane w ustawie o KDR art. 6 pkt 3
3. Przedłużasz do czasu nauki (max. do 25 r.ż.), a jak urodzi się nowe dziecko to też jemu przysługuje karta patrz art. 6 pkt. 4

W sumie ciągle pytasz się o jedno i to samo.... Można przedłużać kartę członkom rodziny, nawet jeśli jedna osoba lub dwie tracą uprawnienia z różnych powodów. Nawet jeśli zostanie tylko jedno dziecko uczące się to można mu przedłużać kartę do 25 r.ż.
frogi
Stażysta
Od: 09 kwie 2015, 15:28
Zajmuję się:

Napisano: 27 kwie 2015, 14:25

Dziękuję bardzo za odpowiedź.
kate1
Praktykant
Od: 01 gru 2014, 15:52
Zajmuję się:

Napisano: 28 kwie 2015, 9:05

Będąc po szkoleniu z KDR mam inne zdanie.
W sytuacji gdy najstarsze dziecko kończy naukę, pozostała dwójka nie traci uprawnień ALE TYLKO do 18 r.ż. Nigdzie nie ma mowy o przedłużeniu karty tylko "przyznanie nowej KDR dla członka rodziny, który wcześniej był jej posiadaczem" - przyznanie nowej KDR - wniosek - musi spełniać warunki 3 dzieci uczące się.
W przypadku gdy urodziło się dziecko, to też jest konieczny ten warunek 3 dzieci uczące się.

Chyba że coś się zmieniło
AGops

Napisano: 28 kwie 2015, 9:46

Ten temat już był nie raz poruszany.
art. 6 pkt 3 mówi wyraźnie 3. Dziecko, któremu przyznano Kartę, nie traci prawa do jej posiadania odpowiednio przez okres, o którym mowa w art. 4 ust. 1, mimo utraty tego uprawnienia przez rodzica lub zmniejszenia się liczby dzieci, które wchodziły w skład
rodziny wielodzietnej.
I nie wiem nad czym tu debatować....
Należy się karta i tyle.
Durne te szkolenia jeśli ja jako laik potrafię lepiej czytać ustawę niż panie prowadzące szkolenia!!!
frogi
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 28 kwie 2015, 10:38

frogi pisze:Ten temat już był nie raz poruszany.
art. 6 pkt 3 mówi wyraźnie 3. Dziecko, któremu przyznano Kartę, nie traci prawa do jej posiadania odpowiednio przez okres, o którym mowa w art. 4 ust. 1, mimo utraty tego uprawnienia przez rodzica lub zmniejszenia się liczby dzieci, które wchodziły w skład
rodziny wielodzietnej.
I nie wiem nad czym tu debatować....
Należy się karta i tyle.
Durne te szkolenia jeśli ja jako laik potrafię lepiej czytać ustawę niż panie prowadzące szkolenia!!!
Wydaje mi się, że AGops może mieć rację, ponieważ tak jak jest napisane w ustawie art. 6 pkt 3 mówi wyraźnie 3. Dziecko, któremu przyznano Kartę, nie traci prawa do jej posiadania odpowiednio przez okres, o którym mowa w art. 4 ust. 1, mimo utraty tego uprawnienia przez rodzica lub zmniejszenia się liczby dzieci, które wchodziły w skład rodziny wielodzietnej. Po tym okresie rodzina nie spełnia warunków do uzyskania karty.
AfroAmero

Napisano: 28 kwie 2015, 11:41

AGops nie ma racji. Jeśli macie wątpliwości to dzwońcie do MPiPS i się dopytajcie.
Na pewno należy się przedłużenie jeśli się uczą, max do 25 r.ż.
Rodzinę weryfikujemy tylko na początku!! A nie za każdym razem gdy przedłużamy kartę członkowi rodziny.
Jesteście nadgorliwi w czytaniu ustawy i ją nadinterpretujecie.
Więcej w tym temacie pisać nie będę. Róbcie jak chcecie.
frogi
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 28 kwie 2015, 12:21

Ja tutaj nie chcę się kłócić kto ma rację. Przedstawiam informację jaką uzyskałam właśnie w tej sprawie na szkoleniu. Kto powiedział, że rodzinę weryfikujemy tylko raz? Zgodnie z ustawą nie przedłużamy karty, tylko wydajemy nową i stąd info że muszą spełniać warunki. Ale skoro tyle wątpliwości to dobrze byłoby uzyskać z ministerstwa oficjalną interpretację na ten temat, bo tel to możemy sobie pytać...
AGops

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x