Pani przechodzi do nas z innej gminy, posiada prawo do świadczenia pielęgnacyjnego - gdzie nie posiada ubezpieczenia zdrowotnego z powodu posiadania prawa do Funduszu Alimentacyjnego????
Czy FA stanowi wykluczenie do ubezp zdrowotnego?
Uprawnienia do ŚP i FA - czy zdrowotne?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Re: Uprawnienia do ŚP i FA - czy zdrowotne?
Powiem tak sprawa jest nie jest jednoznaczna. Domyślam się o co chodzi ale nie wystąpiłem jeszcze do ZUSu o interpretację (mam dopiero zamiar).
Jest przepis art.66 ust.1 pkt 33 ustawy o świadczeniach z opieki zdrowotnej ... Obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego podlegają osoby uprawnione do świadczeń alimentacyjnych na podstawie ugody sądowej lub prawomocnego orzeczenia sądu niepodlegające obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu. Jest interpretacja, że zgodnie w/w/ przepisem osoba sama wystąpić do ZUS o ubezpieczenie zdrowotne przy dziecku uprawnionym do alimentów. Nie posiadam na to jednak oficjalnego stanowiska ZUS.
Jest przepis art.66 ust.1 pkt 33 ustawy o świadczeniach z opieki zdrowotnej ... Obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego podlegają osoby uprawnione do świadczeń alimentacyjnych na podstawie ugody sądowej lub prawomocnego orzeczenia sądu niepodlegające obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu. Jest interpretacja, że zgodnie w/w/ przepisem osoba sama wystąpić do ZUS o ubezpieczenie zdrowotne przy dziecku uprawnionym do alimentów. Nie posiadam na to jednak oficjalnego stanowiska ZUS.
-
- Starszy referent
- Kontakt:
Hmmmm....w tym przypadku, ta Pani podobno sama opłaca składkę do ZUS, ponad 200 zł miesięcznie....bo tak jej nakazał ops....akta są w drodze do nas
My do tej pory nie zwracalismy uwagi na to czy ktos posiada prawo do FA względem ubezpieczeń zdrowotnych przy ŚP....
My do tej pory nie zwracalismy uwagi na to czy ktos posiada prawo do FA względem ubezpieczeń zdrowotnych przy ŚP....
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Ja do pewnego czasu też... U nas opłacamy składki osobom z alimentami, no ale usłyszałem o takiej interpretacji i miałem pisać do ZUS o oficjalne stanowisko. Z braku czasu nie wystąpiłem jeszcze z takim pismem.leol pisze: 30 wrz 2021, 9:40 Hmmmm....w tym przypadku, ta Pani podobno sama opłaca składkę do ZUS, ponad 200 zł miesięcznie....bo tak jej nakazał ops....akta są w drodze do nas
-
- Starszy referent
- Kontakt:
ok, dzięki za info
jeśli znajdę czas.....postaram się również napisać do zus o interpretacje
jeśli znajdę czas.....postaram się również napisać do zus o interpretacje
-
- Stażysta
- Zajmuję się: SR/FA
- Kontakt:
Też chętnie się dowiem.
Oprócz Uprawnienia do ŚP i FA - czy zdrowotne? - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
dodatek z tytułu urodzenia czy przysługuje
separacja sądowna a skład rodziny
Dodatek na rozpoczęcie roku
czy w składzie rodziny dziecko konkubenta
dodatek z ZUS przyznany od grudnia 2019 r, a dopiero zgłoszony
OHP a internat
składka KRUS w empatii
Ubezpieczenie w KRUS czy ZUS
RODO a czyste powietrze zaświadczenia
Przyznanie SP i jak z ubezpieczeniem.
Brak sprawowania opieki a pobieranie świadczenia pielęgnacyjnego
Wzór decyzji przyznajacej ZR na nowy okres
zasiłek pielegnacyjny
JEDNORAZOWA ZAPOMOGA
matka niepełnoletnia, becikowe, rodzicielskie...
Co z ubezpieczeniem emerytalno-rentowym?