Mam Pana który 9 czerwca dostał rozwód. Wyrok uprawomocni się 30 czerwca. Od kiedy mogę mu przyznać świadczenie? Czy należy mu się wyrównanie od kwietnia?
Wyrównanie od kwietnia tak ale musi podać żonę do składu rodziny i jej dochody, bo wtedy jeszcze byli małżeństwem, jeżeli tego nie zrobi to dostanie tylko za te miesiące od kiedy wyrok jest prawomocny, ja maiłam taką sytuację,(wyrok prawomocny dopiero 6 czerwca o rozwodzie) a wniosek złożony w kwietniu już bez męża w składzie rodziny. napisałam wezwanie do uzupełnienia wniosku (dopisać męża do składu rodziny i jego dochody), bo inaczej pozostanie bez rozpatrzenia. Bez męża/żony może pisać dopiero jak ma prawomocny wyrok więc u mnie od 6 czerwca i od czerwca by dostała ale za kwiecień i maj już nie
Będziemy mieć podobną sytuację, Pani wyrok rozwodowy uprawomocni się 27 czerwca, z tym że podzielili się dziećmi i matka ma jedno dziecko a ojciec drugie. W jaki sposób rozpatrzyć wnioski od kwietnia. Kobieta będzie ubiegała się tylko na jedno dziecko. Czy ojciec przyjdzie tego nie wiemy.