Urlop wychowawczy blizniaki - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 21 wrz 2015, 14:59

Elmer pisze:a chce ci się bawić w odwołania?
no właśnie nie chcę .... i tak się zastanawiam czy mogę tę samą osobę potraktować jak wskazalo SKO w minionym okresie zasilkowym i od razu dac im 800 ...??? i jak to uzasadnić ??? jakaś notatka, podkładka :?
ew@1

Napisano: 21 wrz 2015, 20:14

A co Ci napisało SKO w decyzji? Zakładam, że coś w stylu "organ dokonał błędnej interpretacji przepisu bla bla bla, należy wziąć pod uwagę uchwałę 7 sędziów NSA bla bla bla". I Ty poważnie zastanawiasz się czy kolejny raz świadomie popełnić błąd, narazić na straty stronę, a skarb państwa obciążyć kosztami postępowania odwoławczego? Poważnie? :roll:
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 22 wrz 2015, 8:06

Iks pisze:A co Ci napisało SKO w decyzji? Zakładam, że coś w stylu "organ dokonał błędnej interpretacji przepisu bla bla bla, należy wziąć pod uwagę uchwałę 7 sędziów NSA bla bla bla". I Ty poważnie zastanawiasz się czy kolejny raz świadomie popełnić błąd, narazić na straty stronę, a skarb państwa obciążyć kosztami postępowania odwoławczego? Poważnie? :roll:
no ... poważnie ... dalej w art. 10 mamy co mamy ... tylko to postepowanie odwolawcze mnie powstrzymuje i zastanawia jak postąpić :?:
podpowiecie :?: :?: :?:
ew@1

Napisano: 22 wrz 2015, 8:10

a co do uzasadnienia SKO to chyba standard - tak jak piszesz Iks uchwała itp do tego odniesienie do okresu wrzesień 2014 - październik 2015.
ew@1

Napisano: 22 wrz 2015, 8:26

ew@1 pisze:dalej w art. 10 mamy co mamy ...
NSA nie zmienił treści przepisu, dokonał tylko jego "prawidłowej" interpretacji. Choćby się waliło i paliło za rozpatrzenie sprawy zgodnie ze wskazaniami z uchwały nikt Ci krzywdy żadnej nie zrobi bo nie ma prawa - taka decyzja nigdy nie zostanie uznana za wydaną z rażącym naruszeniem prawa.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 22 wrz 2015, 8:49

ew@1 pisze:dalej w art. 10 mamy co mamy
trochę powtórzę za Tom.
Uchwała NSA nie zmienia treści przepisu, ani nie powoduje, że ustawodawca musi to zmienić. Ona dotyczy tylko wskazania prawidłowej interpretacji tego co jest zawarte w ustawie. NSA wskazuje nam po prostu jak prawidłowo odczytać to co ustawodawca zapisał.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 22 wrz 2015, 8:53

dziękuję za pomoc
Czyli (na przyszłość) jeśli mam już kilka spraw z odwolań gdzie SKO przyznalo 8 stówek na bliźniaki to nie będzie błędem jak w kolejnych podobnych sprawach oszczędzę sobie i stronom odwołań :?:
ew@1

Napisano: 22 wrz 2015, 9:08

Co prawda ja bym to stosował szeroko już po pierwszym odwołaniu, ale tak, przyznawaj już normalnie.

Jakbyś miała wątpliwości, jeszcze raz cytat z Tom.

Choćby się waliło i paliło za rozpatrzenie sprawy zgodnie ze wskazaniami z uchwały nikt Ci krzywdy żadnej nie zrobi bo nie ma prawa - taka decyzja nigdy nie zostanie uznana za wydaną z rażącym naruszeniem prawa.

To znaczy, że kontrola praktycznie nie ma możliwości żeby się do tego przyczepić.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 22 wrz 2015, 9:20

jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam :)
ew@1

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]