Urlop wychowczy i podjecie nowej pracy - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 30 gru 2021, 15:23

Babka złożyła wniosek w listopadzie na zasiłek rodzinny i dodatek z tyt. urlopu wychowawczego. Ma zaświadczenie od pracodawcy X o udzielonym urlopie. Nie wydałam jeszcze decyzji. teraz zgłasza, że od 15 grudnia podjęła pracę w innej firmie Y. Czy ja dobrze rozumiem, że robię dochód utracony w firmie X gdzie ma udzielony urlop i przyznaję dodatek z tyt. urlopu wychowawczego do 14 grudnia. W styczniu wypłacam samo rodzinne. A od lutego robię dochód uzyskany z nowej firmy Y?
Edyttta
Referent
Od: 13 mar 2017, 13:00
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny

Napisano: 30 gru 2021, 23:17

to zależy.
jeżeli ma urlop wychowawczy w pracy x a podjęła prace w firmie y która nie koliduje z opieką nad dzieckiem w związku z udzielonym urlopem, przyznajesz dodatek na okres udzielony przez pracodawcę x.
np. może mieć umowę z firmą y na 1/8 jest informatykiem pracuje w domu, nie koliduje to z opieką nad dzieckiem, trzeba o to dopytać.
Jeśli pani wyjaśni to ci na oświadczeniu + przedstawi umowę, możesz przyznać zasiłek wraz z dodatkiem, a później doliczyć dochód uzyskany z firmy y i wtedy badać czy się mieści czy nie.
miałam takie przypadki ....
dona2019
Praktykant
Od: 18 kwie 2019, 11:46
Zajmuję się: ŚW, KDR

Napisano: 31 gru 2021, 9:29

Kobitka w nowej pracy pracuje na 1/2 etatu. Kilka godzin tygodniowo. Napisze oświadczenie, że praca nie koliduje w sprawowaniu opieki nad dzieckiem.
Edyttta
Referent
Od: 13 mar 2017, 13:00
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny

Napisano: 31 gru 2021, 9:49

1/2 etatu to jest 4 godziny dziennie a 20 tygodniowo.
Ona niech napisze oświadczenie jakie jest rodzaj/charakter pracy , gdzie jest wykonywana. A TY oceniasz czy koliduje z opieką nad dzieckiem czy nie. Co do zasady , jeżeli pracuje w domu to wszystko OK ...przyznajesz dodatek na urlop wych. jeżeli poza domem-dodatek do 14 grudnia( do dnia podjęcia pracy).
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem