URODZIŁA - przyznać czy nie? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 08 kwie 2010, 15:14

kobieta urodziła dzieciątko, ona wyszła ze szpitala, dziecko zostało - szpital nie wydał dziecka bo matka nie ma warunków (\"przebywa\" wraz z konkubentem w budynku inwentarskim bez wody, prądu, podłogi etc.); starsze dzieci są w rodzinie zastępczej, sama chciała je umieścić w domu dziecka, bo z nastoletnim dzieckiem nie miała kontaktu a młodszym nie bardzo umiała czy też nie bardzo chciała się zajmować; PCPR po uzyskaniu informacji ze szpitala zamierza szukać ewentualnej rodziny zastępczej dla maleństwa - choć nie będzie to łatwe na naszym terenie; kobieta mimo wcześniejszych propozycji umieszczenia w domu dla kobiet w ciąży nie wyraziła zgody - bo jak twierdzi musi się opiekować konkubentem; wcześniej była leczona psychiatrycznie, ale obecnie nie wyraża zgody na leczenie; wcześniej kilkakrotnie zmieniała zdanie na temat wychowywania przyszłego dziecka - raz chciała je mieć, a raz twierdziła że je zostawi w szpitalu lub da do rodziny zastępczej, w zamian zabierając starsze dziecko....?!
MASAKRA - nie nadążam za pomysłami tej kobiety...

prawdopodobnie w najbliższym czasie złoży wniosek o ZR + dodatek z tyt.urodzenia + jednorazową zapomogę z tyt.urodzenia [wiemy, że kasa rozejdzie się na przyjemności dnia codziennego, a ewentualna pomoc w formie rzeczowej i tak będzie spieniężona] - i tu mam problem przyznać czy nie - bo prawdę powiedziawszy szukam możliwości odmowy...

Podpowiedzcie, co i jak uczynić, jeśli jest jakakolwiek możliwość odmowy...
~nowa

Napisano: 08 kwie 2010, 15:28

Jak złoży wniosek to możesz prosić o przeprowadzenie wywiadu środowiskowego, możesz wystąpić do PCPR , odciągnąć trochę termin wydania dec. i może sprawa się wyjaśni co z dzieckiem .
~JOLKA

Napisano: 08 kwie 2010, 15:44

dzięki, to gra na czas ale zawsze coś
~nowa

Napisano: 08 kwie 2010, 16:05

i właściwie dlaczego przyznać skoro dziecko na dzień dzisiejszy nie znajduje się pod jej opieką, ja dałabym odmowę, może postaraj się jeszcze o zaśw. ze szpitala, że dziecko tam jest, z jakiego powodu i coś nt. zainteresowania matki dzieckiem
~x@x

Napisano: 08 kwie 2010, 16:47

Ja myślę, że jeżeli nie ma postanowienia sądu, to nie można nie wypłacić gdyż jest to dodatek z tytułu urodzenie a nie wychowywania dziecka.
~ela

Napisano: 09 kwie 2010, 11:32

my w takiej sytuacji wypłaciliśmy becikowe po wyjaśnieniu tej kwestii z prawnikiem ,z tym że ona w ogóle zrzekła sie praw do dziecka i nie odebrała go ze szpitala
~mira

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x