Urząd wojewódzki pierwszy taki przypadek

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
minia_3107
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Urząd wojewódzki pierwszy taki przypadek

Post autor: minia_3107 »

Mam panią której mąż przebywa za granicą od maja 2017 r. przebywa za granicą do nadal.
Pani przyszła w mają i napisała prośbę o uchylenie świadczenia wychowawczego od maja. Więc napisana została decyzja uchylająca na okres od 1.05.2017 d0 30.09.2017 i poszło to wszystko do UW.
Teraz przyszło mi pismo z UW żeby wezwać panią do wyjaśnienia czy chciała uchylić świadczenie wychowawcze czy wstrzymać wypłatę.
Pani przyszła i napisała że chciała wstrzymać bo chce dostać za ten okres św. wych.
I w takim przypadku napisali że muszę wyeliminować z obrotu pranego decyzję uchylającą a następnie przekazać sprawę do UW.
Czy żeby wyeliminować z obrotu pranego decyzję uchylającą to muszę napisać do SKO o unieważnienie decyzji???
Jak to ma wyglądać bo nigdy tego nie robiłam. Ma może ktoś takie pismo do SKO? Wysyła się ksero decyzji czy oryginał? I czy tylko tą decyzję + pismo czy jeszcze coś? Jaki powód pisać w piśmie do unieważnienia? Bardzo proszę o pomoc.
minia_3107
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Urząd wojewódzki pierwszy taki przypadek

Proszę o wzór pisma.
Yozo
Starszy referent
Zajmuję się: św
Kontakt:

Post autor: Yozo »

Nie rozumiem.... podstawą do uchylenie przez ciebie decyzji była jej prośba/wniosek o UCHYLENIE dec. czy tak?
minia_3107
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

no tak. Ale teraz jak się dowiedziała że za ten okres od 1.05.2017 r. do 30.09.2017 r. UW umorzy jej postępowanie to zaczęła się wykłócać w Uw że jej się należy za ten okres i napisały nam takie pismo że pani ma wyjaśnić że chciała wstrzymać a nie uchylić i my mamy unieważnić swoją decyzję uchylającą i nony wtedy jej przyznają za ten okres.
Yozo
Starszy referent
Zajmuję się: św
Kontakt:

Post autor: Yozo »

Jeśli pani była pouczona że uchylacie decyzję a nie tylko wstrzymujecie wypłatę no to sorry... zresztą masz dowód- jej wniosek o UCHYLENIE. Ja nie widzę podstaw do tego żeby to jakoś podważać, bo pani nagle chce się pieniędzy. To nie trzeba było wnosić o uchylenie. UW nie może żądać od organu stwierdzenia nieważności...
minia_3107
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

tzn. wcześniej jak to wszystko było w ROPS to my tak robiły że się uchylało a ROPS i tak im potem przyznawał za ten okres co my uchyliły. A później się to zmieniło. Że jeżeli się uchyla to znaczy że nie chciał w tym okresie brać i umarzają ten okres co jest uchylony i nie przyznają. I jak teraz z tego wybrnąć?
blanco2017
Referent
Zajmuję się: Referent SR i FA
Kontakt:

Post autor: blanco2017 »

jak napisała prośbę o uchylenie to powinna za kilka dni zmienić zdanie i złożyć nowy wniosek w którym zaznaczy ,ze członek rodziny przebywa za granicą , a wy ten nowy wniosek do UW
klient jak ma ochotę to może codziennie składać wniosek i niestety ale trzeba się do niego ustosunkować
takie ma prawo...
jeśli chodzi o wstrzymanie wypłat to nie mamy prawa nie wypłacać z prawomocnej decyzji oprócz przypadków podanych jasno w ustawie.
marcopolo
Stażysta
Zajmuję się: PS/ŚW/FA
Kontakt:

Post autor: marcopolo »

przecież w ustawie jest, że organ przyznający uchyla
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Post autor: Szarak »

Chcą byś wysłał do SKO o unieważnienie to wyślij dokumenty i napisz, że robisz to na prośbę UW. SKO oceni czy jest podstawa do uchylenia czy też nie.
minia_3107
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

ja raczej mam wszystko w porządku w dokumentach bo mam oświadczenie pani o uchyleniu świadczenia od 1.05.2017 r. na dziecko X. i na podstawie tego napisałam decyzję uchylającą. Zresztą moja decyzja uchylająca jest już dawno prawomocna więc nie może się od mojej decyzji odwołać. A cała sprawa jest w UW i to już chyba ich sprawa to z tą panią zrobią jeżeli umorzyli jej postępowanie od 1.05.2017 do 30.09.2017 r. to niech jej wyślą decyzji i od ich decyzji nich się odwoła a nie oni mi każą wyjaśniać sprawę przynajmniej mi się tak wydaję jeżeli zrobiłam zgodnie z oświadczeniem strony to jak to teraz mogę zmienić ona z moją się zgadzała bo się nie odwołała tylko teraz się nie zgadza z ich decyzją o umorzeniu postępowania. tylko chce mieć ten okres rozpatrzony i przyznane świadczenie.
ODPOWIEDZ