Usamodzielniam się i kontynuuję naukę-prośba - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 06 paź 2013, 17:30

Od stycznia 2012 r. przebywałam w ZPOW, 02 października br. ukończyłam 18 lat i opuściłam placówkę, wróciłam do rodzinnego domu. W związku ze zmianą miejsca zamieszkania musiałam podjąć naukę w II klasie w innej szkole. Napisałam do PCPR o pomoc nakontynuowanie nauki i mam też IPU. Ile dostanę tej pomocy 500 zł czy 494,10 zł i czy mam dołączyć potwierdzenie dochodu i z kim prowadzę gospodarstwo domowe?. Z góry dziękuję za pomoc.
~AgaM

Napisano: 07 paź 2013, 10:10

Proszę odpowiedzcie
~AgaM

Napisano: 07 paź 2013, 11:15

500 zł jeśli opuściłaś po 2012 r, możesz napisać z kim prowadzisz gospodarstwo jeśli je prowadzisz z kimś dochody jeśli jesteś usamodzielniona po grudniu 2011 nie mają znaczenia chyba że bardzo wysokie
~marta

Napisano: 07 paź 2013, 11:53

Aga, minimum 500 zł pomocy na miesiąc. i dochód twój nie ma znaczenia.
marta, przecież AgaM napisała, że w październiku ukończyła 18 lat więc skąd twoje uwagi?
~Dora

Napisano: 07 paź 2013, 13:01

Dziękuję za pomoc, właśnie z tym zaśw. miałam wątpliwości, bo przeczytałam w art. 146 ustawy o wspieraniu rodziny , że powinnam dostać min. 500 zł., i że nie ma kryterium, ale to chyba i tak zależy od dochodu, bo skoro min. 500 a mogą i więcej przyznać. Takie to trochę zagmatwane.
~AgaM

Napisano: 07 paź 2013, 13:19

żeby otrzymac więcej niz 500 zł musi być uchwała rady miasta okreslajaca warunki o ile więcej i kryteria przyznawania tego więcej. Poza tym nie wiem co to jest ZPOW, jesli byla to placówak opiekuńczo-wychowawcza to pomoc przyznaje się na podstawie ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastepczej i wtedy 500 zł lub więcej, natomiast jesli jest to jakaś placówka np. resocjalizacyjna to pomoc otrzymuje sie na podsatwie ustawy o pomocy społecznej i wtedy jej wyskości wynosi 494,10 zł miesięcznie i dochody jak nabardziej brane są pod uwagę i to z kim prowadzisz gospodarstwo.
~MOPR

Napisano: 07 paź 2013, 15:19

Teraz to już nie rozumiem. Przez 7 miesięcy byłam w placówce opiekuńczo-wychowawczej a potem przez rok do 02.10.2013 r. w młodzieżowym ośrodku wychowawczym (ciągłość). MOPR a gdzie mogę znaleźć w jakiej wysokości ta pomoc mi się należy. Mam mętlik w głowie.
~AgaM

Napisano: 07 paź 2013, 16:43

ooo, to zmienia postać rzeczy. napisałaś, że byłaś w zespole placówek opiekuńczo - wychowawczych, a tymczasem usamodzielniłas sie z MOW, czyli inna ustawa, tym razem o pomocy społecznej. miesięczna pomoc to 494,10 zł i obowiazuje, tak jak napisał MOPR kryterium dochodowe, które jest ustalane poprzez wywiad srodowiskowy
~Dora

Napisano: 07 paź 2013, 19:54

Dziękuję Dora bardzo mi pomogłaś i wszystkim dziękuję. To ja żle napisałam na początki, nie myślałam, że to ma większe znaczeni. Chciałam być choć trochę wtemacie jak przyjdzie do mnie pani na wywiad.
~AgaM

Napisano: 15 paź 2013, 14:18

do AgaM ustawa o pomocy społecznej od art. 88. tylko proszę, możesz sie ubiegac nic się nie należy
~MOPR

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x