usamodzielniany - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 13 sie 2013, 14:22

witam ja mam przypadek, ze wychowanek RZ rozpocznie studia od października br. sam jeszcze nie wie czy się dostanie. ma zaplanowaną pomoc na zagospodarowanie ale że jest na nowych zasadach dostanie 1500 zł, i nie chce przeznaczyc kasy zgodnie z rozporządzeniem tylko na wyjanem mieszkania, opłaty zamieszkanie i studia i na zycie. on prawdopodobnie mysli też o pomocy na usamodzileneienie którte wypłacane jest po zakończneiu nauki. co myslicie czy mogżliwe jest takie przeznaczenie pomocy na zagospodrawoanie gdy nie będę mieć dostarczonych faktur, bo nie rozliczy się nimi prosze o pomoc co mam zrobić
~domi

Napisano: 13 sie 2013, 14:35

odezwie się ktoś prosze
~domi

Napisano: 13 sie 2013, 14:39

Zawsze można zgodnie z art.150 ust. 2 ustawy przyznać pomoc na zagospodarowanie w formie rzeczowej i wtedy będzie zgodnie z przeznaczeniem, bo o to sami zadbacie.
~Kasia2

Napisano: 13 sie 2013, 21:06

Przecież ustawa o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej nie wskazuje dokładnie na co należy przeznaczyć pomoc na zagospodarowanie. Przy przyznawaniu pomocy na zagospodarowanie w naszym Mieście Osoba usamodzielniana deklaruje na co chce przyznać pomoc. Otrzymuje tę pomoc w formie pieniężnej i nie musi się rozliczać rachunkami, ponieważ nie ma obecnie takiego obowiązku. Pomoc na usamodzielnienie wypłaca się po ukończeniu nauki szkolnej. Jednak w szczególnie uzasadnionych przypadkach pomoc tę można przyznać wcześniej - musi być to zgodne z apisami ipu a osoba usamodzielniania powinna szczegółowo opisać tę szczególny przypadek.
~Edyta

Napisano: 14 sie 2013, 12:25

Ustawa nie wskazuje na co, ale sama nazwa \"ZAGOSPODAROWANIE\" już zmusza do myślenia.
Na pewno nie będzie to np. opłata na studia czy opłata za mieszkanie.
Zagospodarowanie mieszkania przedmiotami jakiegokolwiek użytku, bo o to chodzi. Gdyby było inaczej, nazwa tej formy pomocy brzmiałaby inaczej.

~Kasia2

Napisano: 15 sie 2013, 22:00

Skąd taka interpretacja, przecież dla osób usamodzielnianych przed 1 stycznia 2012r. lub dla osób np. z zakładów poprawczych pomoc na zagospodarowanie można przeznaczyć np. na pomoce naukowe. Więc nie można dokonywać tak daleko idącej interpretacji.
~Edyta

Napisano: 20 sie 2013, 14:35

Pomoce naukowe to też przedmioty jakiegoś użytku.

Miałam na myśli jak pisałam, że nie wchodzi w to opłata za studia czy wynajem. Jakikolwiek sprzęt, owszem, w szczególności taki jak pisze w rozporządzeniu.

Wątek dotyczy przeznaczenia pomocy na zagospodarowanie na opłatę na studia, wynajem czy życie.
~Kasia2

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x