Usamodzielnienie - Piecza Zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 22 kwie 2021, 2:57

Witam
Jestem usamodzielnianym wychowankiem spokrewnione rodziny zastępczej.
Chciałbym zapytać czy ocena końcowa programu usamodzielnienia jest obligatoryjna.
Miałem wiele problemów z moim Pcpr i mam zamiar dobitnie to opisać na sam koniec po odebraniu rzeczowek. Zastanawiam się także nad wysłaniem takiej informacji do starosty. Sprawa jest dość zagmatwane I długo by tu opowiadać.Mam 25 lat ( w listopadzie 26 ) I Niestety muszę stwierdzić że moj PCPR wielokrotnie wprowadzał mnie w błąd I nie dziadzialal moja korzyść. Aż dziw że można tak najpierw kłamać I wprowadzać w błąd A potem gdy zgłosi się to do dyrektorki PCPR To patrząc w oczy kłamać ze nic się nie wie I tak nie było. Przez działania PCPR straciłem kilkanaście tysięcy złotych należnych na kontynuowanie nauki.Kilka lat temu przestałem brać pieniądze z powodu ich kłamstw wkurzyłem się na to co robili. Cały czas studiowałem. Złożyłem wniosek o wznowienie postępowania z urzędu ( że względu na przekroczenie miesięcznego terminu nie mogłem liczyć na wznowienie na żądanie) liczyłem że jako to organ pomocy społecznej że mi wznowia je z urzędu pomimo przekroczenia tego terminu Ale zachowując pozostałe warunki wznowienia z kpa. Jednak się przeliczylem. Odmówiono mi I nie powiem było mi bardzo przykro z tego powodu. Potem sprawa trafiła do SKO które utrzymalo postanowienie że względu na przekroczenie terminu.Zlozylem skargę do WSA Ale niestety wczoraj otrzymałem wiadomość od adwokata mnie reprezentującego ze skarga została oddalona. Nie mam jeszcze uzasadnienia Ale możliwe że bd składał skargę kasacyjna do NSA juz ni mi nie zostało do stracenia. PCPR naruszył kilka przepisów kpa Ale sprawa nie może być rozpoznane niestety merytorycznie że względu na uchybienia terminu. Zdaje sobie sprawie że już szanse na wygranie są nikłe Ale trudno zaskarze dla zasady bo to co porobili to szkoda gadać. Mógłbym odzyskać te kilkanaście tysięcy Ale nie chcą wznowić z urzędu tłumacząc że nie mogą jeśli jedt nie zachowany termin A pytałem 3 prawników I mówią że jest możliwe wznowienie z urzędu. Ale cóż nic trudno już. Ale przynajmniej jestem dumny że udało mi się pomimo wszystko bez ich pomocy finansowej ukończyć studia. :) Adwokat powiedział mi że jak jest adwokatem 6 lat To 1 raz się zdążyło żeby organ pomocy społecznej mając taka możliwość prawną jej nie wznowiono z urzędu. Wiedząc w dodatku o trudnej sytuacji rodzinnej nie chcą mi tych pieniędzy należnych zwrócić ( matka ma schizofrenie A ojciec nie żyje od kilku lat a był alkoholikiem). Ale cóż trzeba iść do przodu I się realizować pomimo wszystko!! :) Jeszcze zostaje mi odebrać należne pomoce na zagospodarowanie I usamodzielnienie. Już miałem darować Ale stwierdziłem jednak że nie ma mowy.Prawnik że sprawy w wsa mówi żebym najlepiej kilka miesięcy wcześniej złożył wnioski juz teraz bo sam zauważył że z nimi mogą być problemy z tym. Niestety ten pcpr nie jest proobywatelski.
Usamodzielniany
Praktykant
Od: 22 kwie 2021, 2:29
Zajmuję się: Fa

Napisano: 22 kwie 2021, 16:19

Czy ktoś jest w stanie odpowiedzieć?
Usamodzielniany
Praktykant

Napisano: 04 maja 2021, 14:12

Kilka pytań:
1) Czy pobierał Pan pomoc pieniężną na kontynuowanie nauki? jeśli tak to przez jaki okres.
2) Skąd wyliczenia "kilkanaście tysięcy"?
3) jakich "oszustw" w skrócie dotyczy ta sprawa?
agnieszka1509
Praktykant
Od: 28 kwie 2021, 9:36
Zajmuję się: Pomoc instytucjonalna / pracownik socjalny

Napisano: 18 maja 2021, 3:40

agnieszka1509 pisze:
04 maja 2021, 14:12
Kilka pytań:
1) Czy pobierał Pan pomoc pieniężną na kontynuowanie nauki? jeśli tak to przez jaki okres.
2) Skąd wyliczenia "kilkanaście tysięcy"?
3) jakich "oszustw" w skrócie dotyczy ta sprawa?
Witam:))
Cieszę się że ktoś odpowiedział bo już myślałem że nie ma szans na to :))
1. Tzn sprawa jest bardziej skomplikowana ponieważ po ukończeniu 18 lat brała dalej rodzina za mnie ( co jak później się okazało było dużym błędem Bo nie dogadywalismy się ws pieniędzy) potem była przerwa I brałem ja przez niecałe 2 lata A potem zanioslem zaświadczenie do siedziby PCPR ostatniego dnia miesiąca I pracownik nie poinformował mnie o tym Że trzeba złożyć nowy wniosek i dostałem pismo że trzeba złożyć nowy wniosek po ponad 2 mcach przez co przepadlyby mi pieniądze za te 3 m-ce I że względu na to oraz wcześniejsze wprowadzanie w błąd wkurzyłem się na nich I nie poszedłem tam cały czas studiując. Potem po ponad 2 latach dowiedziałem się że jest taki przepis z kpa o wznowieniu postępowania I złożyłem wniosek o wznowienie postępowania dzięki czemu mógłbym odzyskać należne pieniądze bo cały czas studiowałem.
2. Z powyższego wynikają te kilkanaście tysięcy.( Ok 12 - 13 ).
3.To też opisałem wyżej np też że pracownicy mówili mi co innego A potem okazywało się co innego A ja nie jestem w stanie niczego udowodnić bo to było " Na gębę " A wiadomo jak to jest w urzędach że nikt nie uwierzy mi że tak było jak nie jest to na papierze np to że wcześniej mówiono jak zaczynałem studia żeby szybko przynieść zaświadczenie z uczelni A ja im mówiłem że czekam na decyzję dziekana o zmianę kierunku A oni że już mam przynieść to zanioslem A czekanie na decyzję dziekana trwało 3 tyg i kiedy ja dostałem 2 tyg później zanioslem 2 zaświadczenie Ale mówiono mi że to będzie traktowane jako 1 cały czas A potem przyszła wiadomość że to już jest zmiana czyli 2 kierunek A zgodnie z przepisami 3 zmiana jak jedt to się pomoc na kontynuowanie nie należy I na tym 2 kierunku niestety nie zaliczyłem 1 semestru przez to że zacząłem chodzić od listopada I nienadrobilem zaległości I mnie do sesji nie dopuszczono. Potem się bałem iść na inny kierunek następnego roku bo gdybym nie zaliczył następny raz to by mi przepadły te pieniądze I zapisałem się do szkoły policealnej. IM dałem stamtąd zaświadczenie Ale zrekrutowalem się jednocześnie na studia. I przez 2 lata musialem chodzić na dzienne studia pon pt I do policealnej pt - sob jednocześnie co było bardzo dużym obciążeniem dla mnie (szczególnie w trakcie sesji gdzie jednocześnie miałem egzaminy na studiach I w policealnej - co wiadomo miało wpływ na wyniki egzaminów I zaliczen na studiach. Żałuję że od razu nie brałem kasy na siebie tylko pozwoliłem im brać kasę dalej na mnie- tzn rodzinie albo trzeba było iść już po tej zmienię na studia I nie brać tych 500 zł bo stypendium z uczelni by mi starczylo Ale już trudno czasu nie cofne jakbym wiedział jakie to będzie miało później skutki :(
Znów się rozpisalem :))
Usamodzielniany
Praktykant

Napisano: 24 cze 2021, 8:20

1). Z tego co czytam, to zrezygnował Pan z pomocy na kontynuowanie nauki na własną odpowiedzialność. Faktycznie, pracownik powinien Pana poinformować o konieczności złożenia nowego wniosku. Czytając dalej, rozumiem, że wniosek został rozpatrzony i pomoc została Panu finalnie przyznana?
3). Faktycznie, mogą być max 3 zmiany. Jednak zostając na tym drugim kierunku i nie zaliczając semestru wystarczyło napisać modyfikację do programu usamodzielnienia. Nie byłoby przecież zmiany kierunku, pomoc byłaby dalej przyznana. Jeśli chodzi o donoszenie zaświadczeń o kontynuowaniu nauki to wymagane jest ono z początkiem każdego rozpoczętego semestru, tj. wrzesień i marzec. Jeśli zdarza się tak, że uczeń/student nie jest w stanie donieść zaświadczenia we wrześniu przed terminem przelewów, to spokojnie może donieść w październiku - wtedy w październiku dostanie wyrównanie za poprzedni miesiąc.

Podsumowując, mam wrażenie, że trafił Pan na pracownika, który nie był chętny żeby służyć swoją wiedzą i pomocą. Pech. Jest Pan w pewnej kwestii "poszkodowanym", ale nie widzę tu sensu doszukiwania się sprawiedliwości. Słowo przeciwko słowu.
agnieszka1509
Praktykant

Napisano: 25 cze 2021, 11:50

agnieszka1509 pisze:
24 cze 2021, 8:20
1). Z tego co czytam, to zrezygnował Pan z pomocy na kontynuowanie nauki na własną odpowiedzialność. Faktycznie, pracownik powinien Pana poinformować o konieczności złożenia nowego wniosku. Czytając dalej, rozumiem, że wniosek został rozpatrzony i pomoc została Panu finalnie przyznana?
3). Faktycznie, mogą być max 3 zmiany. Jednak zostając na tym drugim kierunku i nie zaliczając semestru wystarczyło napisać modyfikację do programu usamodzielnienia. Nie byłoby przecież zmiany kierunku, pomoc byłaby dalej przyznana. Jeśli chodzi o donoszenie zaświadczeń o kontynuowaniu nauki to wymagane jest ono z początkiem każdego rozpoczętego semestru, tj. wrzesień i marzec. Jeśli zdarza się tak, że uczeń/student nie jest w stanie donieść zaświadczenia we wrześniu przed terminem przelewów, to spokojnie może donieść w październiku - wtedy w październiku dostanie wyrównanie za poprzedni miesiąc.

Podsumowując, mam wrażenie, że trafił Pan na pracownika, który nie był chętny żeby służyć swoją wiedzą i pomocą. Pech. Jest Pan w pewnej kwestii "poszkodowanym", ale nie widzę tu sensu doszukiwania się sprawiedliwości. Słowo przeciwko słowu.
Tak tak zdaje sobie z tego sprawe ze tych pieniedzy nie odzyskam juz za te 2 lata :( ale skladam skarge kasacyjna do NSA powiedzmy dla zasady... 2 tygodnie temu dostalem uzasadnienie wyroku WSA z ktorego wynika ze PCPR mogl i to pomimo przekroczenia terminu z art.148 par 1 KPA wznowic postepowanie z urzedu i jak wywodzil sad nie stanowiloby to w zadnym stopniu naruszenia prawa bo organ moze w kazdym czasie je wznowic a nie tak jak mi tlumaczyli tam ze nie ma w ogole takiej mozliwosci ze wzgledu na przekroczenie miesiecznego terminu co jest nie prawda tylko ich dobra wola a nie ma mozliwisci aby wsa zmusil pcpr do wznowienia z urzedu tak doslownie napisali. Przyslali mi pismo zebym ksero dyplomu ukonczenia studiow przyniosl i aktualizacje IPU w listopadzie ale nie odpowiedzialem bo stwierdzam ze skoro tak robia to nie widze takiego obowiazku zeby przedstawiac takie dokumenty zeby nie bylo ze mi pomagali zdobyc wyzsze wyksztalcenie a pieniedzy nie pobieralem. Tu moje pytanie czy w zwiazku z tym ze teraz bede ubiegal sie o 2 wyprawki nalezne bo koncze w listopadzie 26 lat czy moge miec z tego tytulu kolejne problemy z nimi ?? Jeszcze jedno czy wnioski moge zlozyc tuz przed ukonczeniem 26 lat czy lepuej wcesniej bo nie jestem pewien czy zlozenie wniosku musi byc do dnia 26 lat czy juz wydana do twgo czasu decyzja? A i planuje juz po odebraniu tych rzeczowek napisac informacje nt ich poczynan i dostarczyc do dyrektorki pcpr i starosty tak na koniec ale to juz po odebraniu rzeczowek bo wiem ze moglyby byc w innym przypadku problemy z nimi.
Pozdrawiam serdecznie
Usamodzielniany
Praktykant

Napisano: 25 cze 2021, 12:01

Tzn wtedy juz nie zlozylem wniosku. Od 2017 nie pobieram. A nalezalo mi sie do 2020 nieprzerwanie.
Usamodzielniany
Praktykant

Napisano: 25 cze 2021, 12:04

Z przerwa kilkumiesieczna
Usamodzielniany
Praktykant

Napisano: 21 wrz 2021, 10:38

Tu moje pytanie czy w zwiazku z tym ze teraz bede ubiegal sie o 2 wyprawki nalezne bo koncze w listopadzie 26 lat czy moge miec z tego tytulu kolejne problemy z nimi ?? Jeszcze jedno czy wnioski moge zlozyc tuz przed ukonczeniem 26 lat czy lepuej wcesniej bo nie jestem pewien czy zlozenie wniosku musi byc do dnia 26 lat czy juz wydana do twgo czasu decyzja? A i planuje juz po odebraniu tych rzeczowek napisac informacje nt ich poczynan i dostarczyc do dyrektorki pcpr i starosty tak na koniec ale to juz po odebraniu rzeczowek bo wiem ze moglyby byc w innym przypadku problemy z nimi.
Pozdrawiam serdecznie
[/quote]

Nie wydaje mi sie, żeby PCPR robił tutaj problemy. Pomoc na zagospodarowanie oraz na usamodzielnienie przysługuje Panu w sytuacji, gdy przebywał Pan w placówce op-wych minimum rok - tak wynika z ustawy o pieczy. Koniecznie przed ukończeniem 26 roku - koniecznie.
agnieszka1509
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x