Jestem usamodzielnianym wychowankiem spokrewnione rodziny zastępczej.
Chciałbym zapytać czy ocena końcowa programu usamodzielnienia jest obligatoryjna.
Miałem wiele problemów z moim Pcpr i mam zamiar dobitnie to opisać na sam koniec po odebraniu rzeczowek. Zastanawiam się także nad wysłaniem takiej informacji do starosty. Sprawa jest dość zagmatwane I długo by tu opowiadać.Mam 25 lat ( w listopadzie 26 ) I Niestety muszę stwierdzić że moj PCPR wielokrotnie wprowadzał mnie w błąd I nie dziadzialal moja korzyść. Aż dziw że można tak najpierw kłamać I wprowadzać w błąd A potem gdy zgłosi się to do dyrektorki PCPR To patrząc w oczy kłamać ze nic się nie wie I tak nie było. Przez działania PCPR straciłem kilkanaście tysięcy złotych należnych na kontynuowanie nauki.Kilka lat temu przestałem brać pieniądze z powodu ich kłamstw wkurzyłem się na to co robili. Cały czas studiowałem. Złożyłem wniosek o wznowienie postępowania z urzędu ( że względu na przekroczenie miesięcznego terminu nie mogłem liczyć na wznowienie na żądanie) liczyłem że jako to organ pomocy społecznej że mi wznowia je z urzędu pomimo przekroczenia tego terminu Ale zachowując pozostałe warunki wznowienia z kpa. Jednak się przeliczylem. Odmówiono mi I nie powiem było mi bardzo przykro z tego powodu. Potem sprawa trafiła do SKO które utrzymalo postanowienie że względu na przekroczenie terminu.Zlozylem skargę do WSA Ale niestety wczoraj otrzymałem wiadomość od adwokata mnie reprezentującego ze skarga została oddalona. Nie mam jeszcze uzasadnienia Ale możliwe że bd składał skargę kasacyjna do NSA juz ni mi nie zostało do stracenia. PCPR naruszył kilka przepisów kpa Ale sprawa nie może być rozpoznane niestety merytorycznie że względu na uchybienia terminu. Zdaje sobie sprawie że już szanse na wygranie są nikłe Ale trudno zaskarze dla zasady bo to co porobili to szkoda gadać. Mógłbym odzyskać te kilkanaście tysięcy Ale nie chcą wznowić z urzędu tłumacząc że nie mogą jeśli jedt nie zachowany termin A pytałem 3 prawników I mówią że jest możliwe wznowienie z urzędu. Ale cóż nic trudno już. Ale przynajmniej jestem dumny że udało mi się pomimo wszystko bez ich pomocy finansowej ukończyć studia.