Witam
Mam problem z usamodzielnieniem wychowanka z rodziny zastępczej usamodzielnianym "na starych zasadach". (art. 240 ust. 1 ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy). We wrześniu 2014r. ukończył 25 rok życia i zakończył z tą datą pobieranie pomocy na kontynuowanie nauki. Wniosku o usamodzielnienie nie złożył po ukończeniu 25 roku życia, ponieważ uczył się do września 2015r. a pomoc na usamodzielnienie "na starych zasadach" wypłacana jest po zakończenia nauki, a nie jak obecnie w ustawie o wspieraniu.... po zakończenia pobierania pomocy na kn. Dodatkowo do czasu zakończenia nauki pobierał wysoką rentę i przekraczał kryterium dochodowe.
Dopiero w tym roku ww. złożył wniosek o usamodzielnienie i zagospodarowanie. W przepisach "na starych zasadach" brak jest jednak zapisu górnej granicy wieku uprawniającego do pobrania pomocy na usamodzielnienie. Warunek górnej granicy 25 lat dotyczy wyłącznie kontynuowania nauki.
Przejrzałam wyroki NSA i nic nie znalazłam.
Czy ktoś ma pomysł co mogę zrobić?
Odmówić i polecić odwołanie się do SKO? Tylko na co się powołać w decyzji odmownej.
Czy ktoś ma jakiś pomysł?