Usamodzielnienie się - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 12 sty 2011, 11:55

Nie jestem pracownikiem PCPRu i nie mam wiedzy więc pytam; chłopak był w rodzinie zastepczej( sierota zupełny) i w dniu 18 stych urodzin kazano mu się wyprowadzić wręczając na \" nową drogę życia\" 50 zł. ( koniec października czyli na zimę) chłopak wrócił do opuszczonego domu gdzie nie miał NIC.. nawet wersalki... nie wziął z PCPRu ani grosza...byc może ,że \" opiekunka\" cośw zięła ale on nie dostał nic.. Chicałbym mu pomóc bo chłopak jest chudy, brudny i bardzo zaniedbany ( dopiero się o nim dowiedziałam). Czy przysługuje mu jakaś pomoc z PCPRu a jesli tak to jaka? prosze pomożcie mi pomóc mu...
~*** Małgosia***

Napisano: 12 sty 2011, 14:15

naprawde nikt nie wie???
~*** Małgosia***

Napisano: 12 sty 2011, 14:28

Jeśli się uczy to przysługuje mu comiesięczna pomoc na kontynuowanie nauki w wys. 494,10 zł - w tym celu musi się udać do PCPR z zaświadczeniem ze szkoły na wywiad i złożyć wniosek. Warto dowiedzieć się, co ma zapisane programie usamodzielnienia, może się też ubiegać o pomoc na zagospodarowanie w formie rzeczowej oraz o pomoc na usamodzielnienie (przyznawana p zakończeniu nauki lub w jej trakcie w sytuacjach wyjątkowych).
~@

Napisano: 12 sty 2011, 15:47

Niestety nie uczy sie... przestał chodzic do szkoły bo po wypędzeniu go bo nie mial za co... on mieszka blisko mnie, mój syn mi zwrócił na niego uwagę ,że jest w takiej sytuacji więc nie jest to chłopak z kosmosu.. Załatwiłam mu trochę odzieży , ciepłe kołdry, troche pościeli, ręczniki i podsyłam żywność... Załatwiłam mu od znajomego leśniczego drzewo na opał i złożył wniosek do opieki społecznej.. ciekawa jestem właśnie czy PCPR może coś mu jeszcze pomoć czy wcale nie warto tam uderzać..
~*** Małgosia***

Napisano: 12 sty 2011, 16:47

Jeśli jeszcze nie otrzymał, to może ubiegać się o pomoc na zagospodarowanie w formie rzeczowej oraz o pomoc na usamodzielnienie. Musi jednak złożyć wnioski w PCPR.
~Ja

Napisano: 12 sty 2011, 17:25

Dzięki .. czyli walczymy dalej ;-)))
~*** Małgosia***

Napisano: 13 sty 2011, 14:19

Ponadto nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaczał sie dalej uczył i bedzie wtedy co miesięczna pomoc na kontynuowanie nauki otrzymywać. Z wnioskiem takim może zwrócic sie do 25 roku życia. warto by było, o ile ma checi i aspiracje aby dalej sie uczył. Ponady nalezałoby zrobic porządek z jego poprzednia RZ, bo to co zrobili to wymaga odpowiednich zdiałań, aby nikt tak wiecej nie robił. Jak cos to dzwoń 055 647-15-46 to cos moge podpowiedzieć
~bynek

Napisano: 05 lut 2012, 18:50

Wpierw należałoby dowiedzieć się przyczyn , potem oceniać.
~logo

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x