Nie jestem pracownikiem PCPRu i nie mam wiedzy więc pytam; chłopak był w rodzinie zastepczej( sierota zupełny) i w dniu 18 stych urodzin kazano mu się wyprowadzić wręczając na \" nową drogę życia\" 50 zł. ( koniec października czyli na zimę) chłopak wrócił do opuszczonego domu gdzie nie miał NIC.. nawet wersalki... nie wziął z PCPRu ani grosza...byc może ,że \" opiekunka\" cośw zięła ale on nie dostał nic.. Chicałbym mu pomóc bo chłopak jest chudy, brudny i bardzo zaniedbany ( dopiero się o nim dowiedziałam). Czy przysługuje mu jakaś pomoc z PCPRu a jesli tak to jaka? prosze pomożcie mi pomóc mu...
Jeśli się uczy to przysługuje mu comiesięczna pomoc na kontynuowanie nauki w wys. 494,10 zł - w tym celu musi się udać do PCPR z zaświadczeniem ze szkoły na wywiad i złożyć wniosek. Warto dowiedzieć się, co ma zapisane programie usamodzielnienia, może się też ubiegać o pomoc na zagospodarowanie w formie rzeczowej oraz o pomoc na usamodzielnienie (przyznawana p zakończeniu nauki lub w jej trakcie w sytuacjach wyjątkowych).
Niestety nie uczy sie... przestał chodzic do szkoły bo po wypędzeniu go bo nie mial za co... on mieszka blisko mnie, mój syn mi zwrócił na niego uwagę ,że jest w takiej sytuacji więc nie jest to chłopak z kosmosu.. Załatwiłam mu trochę odzieży , ciepłe kołdry, troche pościeli, ręczniki i podsyłam żywność... Załatwiłam mu od znajomego leśniczego drzewo na opał i złożył wniosek do opieki społecznej.. ciekawa jestem właśnie czy PCPR może coś mu jeszcze pomoć czy wcale nie warto tam uderzać..
Jeśli jeszcze nie otrzymał, to może ubiegać się o pomoc na zagospodarowanie w formie rzeczowej oraz o pomoc na usamodzielnienie. Musi jednak złożyć wnioski w PCPR.
Ponadto nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaczał sie dalej uczył i bedzie wtedy co miesięczna pomoc na kontynuowanie nauki otrzymywać. Z wnioskiem takim może zwrócic sie do 25 roku życia. warto by było, o ile ma checi i aspiracje aby dalej sie uczył. Ponady nalezałoby zrobic porządek z jego poprzednia RZ, bo to co zrobili to wymaga odpowiednich zdiałań, aby nikt tak wiecej nie robił. Jak cos to dzwoń 055 647-15-46 to cos moge podpowiedzieć