rodzice biologiczni - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 10 sty 2011, 16:00

Decyzje zwalniające lub ustalające odpłatność sporządzam osobno dla każdego dziecka. Co w przypadku, gdy mam umieszczone w rz. rodzeństwo. Przy zwalnianiu biroą do skłądu rodziny jedno dziecko, czy dwoje.
Czy art. 10 ust. 3 stosujecie do zwolnienia, czy tylko do decyzji ustalającej, w myśl art. że uwzględnia się dziecko lub dzieci umieszczone w rodzinie zastępczej, jeżeli rodzice ponoszą odpłatność za ich pobyt w rodzinie? czy wystawienie decyzji obciążającej rodzica biologicznego traktujecie jakoby ponosił już odpłatność? Proszę podzielcie się, jak robicie.
~Małgocha

Napisano: 12 sty 2011, 16:14

No właśnie. Kwestia biologicznych - to jest to.
~Ja

Napisano: 13 sty 2011, 19:03

A jak robicie z rodzicami, którzy płacą alimenty na dzieci umieszczonych w RZ? Czy przeprowadzacie z nimi wywiad środowiskowy i ustalacie ewentualną odpłatność? (art. 79 ust.1 \"za pobyt dziecka w rodzinie zastępczej lub pełnoletniego uiszczają solidarnie rodzice\"). Jak to interpretować?
~Poldzio

Napisano: 14 sty 2011, 15:30

Od 08.07.2010 roku obowiązuje nowe rozporządzenie w spr RZ w którym to nie ma już zapisu, że rodzice płacący alimenty nie ponoszą odpłatności. W związku z tym ja wszczynam postępowanie Pytanie co z rodzicami biologicznymi, którzy płacą alimenty i na podstawie wcześniej obowiązujących przepisów nie byli zobowiązani do odpłatności... Czekam na opinię radcy - ze wstępnej rozmowy z nim wiem, że trzeba i u tych wszcząć postępowanie i badać sytuację...
~@

Napisano: 17 sty 2011, 16:15

Do Małgochy:
Mój radca prawny tak interpretuje art. 10 ust. 3 otóż przy pierwszorazowym naliczeniu odpłatności dla jedynego dziecka umieszczonego w rodzinie zastępczej, warunek ponoszenia odpłatności nie ma zastosowania - ustalenie odpłatności zxa jego pobyt powinno nastąpić wg reguły: rodzice i dziecko, tj. 2+1.
~Poldzio

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x