Usamodzielnienie wychowanków opuszczających placówki
Witam wszystkich. Na pewno każdy Pracownik Socjalny zajmujący się usamodzielnieniami otrzymyje dokumentacje wychowanków przebywających w placówkach (indywidualny program usamodzielnienia itd.). Jak prowadzicie te sprawy w sytuacjach kiedy wychowankowie nigdy się nie zgłosili? Wysyłacie wezwania do stawiennictwa czy raczej czekacie na kontakt wychowanka i w przypadku braku jego zainteresowania archiwizujecie dokumenty po jakimś czasie?Obecnie mam kilka takich spraw i zastanawiam się co zrobić bo trudno kogoś na siłę usamodzielniać skoro nawet się nie stawił????
Re: Usamodzielnienie wychowanków opuszczających placówki
Mi się wydaje, że obowiązkiem usamodzielnienia wychowanka placwóki jest po stronie pracownika socjalnego w placówce opiekuńczo-wychowawczej
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
A od czego jest opiekun usamodzielnienia? to przecież on ma wspierać wychowanka. A najczęściej tym opiekunem jest pracownik placówki...
ania
tak naprawdę wymagana jest w tej kwesti współpraca pracowników socjalnych, ale co zrobić z tą stertą dokumentów w przypadku kiedy wychowanek opuścił już placówkę i do PCPR czy MOPR nigdy się nie zgłosił? Bo dokumentacja zwykle jest przesyłana w terminach określonych przez rozporządzenie? Szukacie tych wychowanków czy raczej czekacie na ich zainteresowanie? Ja odczekuje kilka lat i poprostu archiwizuje dokumenty stwierdzając niepodjęcie procesu usam. i nie biegam za nimi.
Ja podobnie jak Prac. Socjalny
Oprócz Usamodzielnienie wychowanków opuszczających placówki - Stare tematy przeczytaj również:
chciałabym skontaktować się z Alą
pobyt w rodzinie zastępczej do ukończenia nauki
usamodzielnienie sie POMOCY
rodziny zast. - 60%
dodatkowe środki pfron
kontynuowanie nauki pilne!!!!!!
rodziny zwodowe
rodziny zwodowe
orzeczenie o niepełonosprawności
od kiedy wyrównanie
Zaległości w ściągnięciu
Doprowadzenie dziecka do placówki PILNE