usługi opiekuńcze - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 21 mar 2014, 9:14

witam, mam taki problem; małżeństwo po rozwodzie mieszkają razem(pokój kuchnią) prowadzą odrębne gospodarstwo domowe. Ona obecnie wymaga pomocy w formie usług opiekuńczych (po wylewie) on deklaruje je wykonywać, ona a to przystaje. Jak myślicie można z nim nawiązać umowę?
zapytam prawnika, ale póki co może ktoś miał taki przypadek?
~ela

Napisano: 21 mar 2014, 12:21

Po rozwodzie są jak obcy., Nie ma przeszkód w zatrudnieniu .
~Wredna

Napisano: 21 mar 2014, 12:59

a na jakiej podstawie go zatrudnicie?Czy ma uprawnienia?
~xx

Napisano: 21 mar 2014, 13:24

zatrudniamy na umowę zlecenie, nie musi mieć uprawnień, bo to usługi pomagające codzienne funkcjonowanie (zakupy, gotowanie, pranie, załatwianie różnych spraw; urzędowych, zdrowotnych etc.
~ela

Napisano: 21 mar 2014, 15:14

pierwsze słyszę,ze można tak zatrudnić osobę jeżeli tak byśmy robili to większość mieszkańców naszej gminy którzy wymagają pomocy należałoby dać umowę zlecenie.
My mamy usługi zatrudniamy opiekunki i to one świadczą usługę a to,ze były mąż zrobi zakupy itd to za to jeszcze mu płacić.
~magda

Napisano: 21 mar 2014, 15:33

Myślę, że trzeba dobrze sprawę rozważyć, ponieważ po rozwodzie, choć nie są formalnie już rodziną, powstaje coś takiego jak obowiązek alimentacyjny - Kodeks rodzinny i opiekuńczy (Dz.U z 2012r. poz.788 i 1529).
~ewunia z wlkp

Napisano: 21 mar 2014, 15:40

do \"wrednej\" myślę podobnie jak ty, ale nie mniej umówiłąm się po niedzieli z prawnikiem, ciekawa jestem co powie.
~ELA

Napisano: 21 mar 2014, 15:42

Rozwód cywilny a jak mieli ślub kościelny ( a nie unieważnili) to i tak są przed Bogiem małżeństwem.
Jest w potrzebie wiec myślę też jak ewunia z wlkp.
~kt

Napisano: 21 mar 2014, 15:53

Ela widocznie to twoi znajomi dlatego chcesz męża zatrudnić nie rób sobie kobieto kłopotu my mamy kilka rodzin mieszkających razem po rozwodzie do pomocy to są oddzielnie a często ich widzę na zakupach w kościele.
A gdzie obowiązek alimentacyjny czy ta rodzina ma dzieci bo o tym nie piszesz.
~kasia

Napisano: 21 mar 2014, 16:30

do Kasi
przykre co piszesz, widocznie z uczciwością zawodową jesteś na bakier
~ELA

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x