Usługi opiekuńcze- czy przyznać? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 30 sty 2025, 14:51

Co myślicie?-
Starsza, niepełnosprawna Pani złożyła wniosek na usługi opiekuńcze. Mieszka sama, Syn ( dobrze usytuowany) mieszka w odległości 60km. Syn przyjeżdża do matki 2 razy w tygodniu ( świadczy pomoc, zakupy). Niemalże codziennie do pani przychodzi opiekun ( opłacany przez syna), który przynosi węgiel robi drobne zakupy. Pani kąpie się i gotuje sobie samodzielnie. W tym momencie rodzina zaspokoiła swoje potrzeby wykorzystując własne możliwości i zasoby (art.2 ups). Jednak podanie jest, a cel jest taki, żeby to Gmina zatrudniła opiekunkę ( usługi opiekuńcze) i poniosła koszty a nie syn. Klientka ma niską emeryturę więc jej odpłatność byłaby znikoma. Syn twierdzi, że po co on ma płacić skoro się MATCE NALEŻY. Odmowa czy przyznanie?
Nuka
Stażysta
Od: 31 sie 2017, 11:11
Zajmuję się: ps

Napisano: 31 sty 2025, 12:47

Myślę, że dużo zależy od ustaleń faktycznych - mam na myśli wywiad środowiskowy z oceną samodzielności i potrzeb wnioskodawczyni, ale też wywiad alimentacyjny u syna, z którego - jak rozumiem - wynika to, że jest dobrze sytuowany i świadczy matce pomoc osobiście i opłaca opiekunkę.
Jeżeli z tych ustaleń wynikać będzie, że potrzeby wnioskodawczyni są zaspokojone przy wykorzystaniu jej zasobów, możliwości i uprawnień, a także że osoba ta wymaga opieki innych osob, ale nie jest jej pozbawiona, to dałabym odmowę.
krulewna
Praktykant
Od: 15 gru 2015, 9:35
Zajmuję się:

Napisano: 03 lut 2025, 12:04

krulewna pisze:
31 sty 2025, 12:47
Myślę, że dużo zależy od ustaleń faktycznych - mam na myśli wywiad środowiskowy z oceną samodzielności i potrzeb wnioskodawczyni, ale też wywiad alimentacyjny u syna, z którego - jak rozumiem - wynika to, że jest dobrze sytuowany i świadczy matce pomoc osobiście i opłaca opiekunkę.
Jeżeli z tych ustaleń wynikać będzie, że potrzeby wnioskodawczyni są zaspokojone przy wykorzystaniu jej zasobów, możliwości i uprawnień, a także że osoba ta wymaga opieki innych osob, ale nie jest jej pozbawiona, to dałabym odmowę.
Dziękuję za opinię. Tak jak napisałam potrzeby są zaspokojone. Tylko syn chce żeby były zaspokojone na nasz koszt, przyznanymi przez nas usługami, za które odpłatność liczona od dochodu mamy będzie znikoma. Planuję zaprosić syna do zawarcia umowy z kierownikiem GOPS odnośnie partycypacji w kosztach. Tylko zastanawiam się w całkowitych kosztach GOPSu czy tylko tej odpłatności matki? Bo tego uregulowania nie widzę. Pozdrawiam
Nuka
Stażysta
Od: 31 sie 2017, 11:11
Zajmuję się: ps

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x