ustalenie składu rodziny pomocy - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 07 lip 2015, 8:42

Witam
Mam problem z ustaleniem składu rodziny.
Mamy pana którego skierowaliśmy do DPS. koszt tego DPS 2800 zł . Pan który został tam skierowany płaci za ten DPS tylko w wysokości 70% swojej renty tj. około 500 zł . Ten pan ma 2 dzieci . zrobiliśmy wywiady u nich. Syn jest osobą samotnie gospodarującą i nie przekracza 300% swego dochodu. Problem jest z córką tego Pana. A mianowicie : z wywiadu wynika że jest osobą zamężną pracuje i ona i mąż . jej dochód to około 2200 zł na rękę dochodu męża nie wykazała a dlaczego to już mówię. Twierdzi że prowadzi osobne gospodarstwo domowe gdyż mąż od poniedziałku do piątku mieszka i pracuje 1000 km z sąd, przyjeżdża tylko na weekendy. dom w którym mieszkają jest własnością jej matki. Pani twierdzi że każdy z nich sam się żywi , rzekomo nawet nie wie ile mąż zarabia , nie ma dostępu do jej konta ani on do jej . w weekendy obiady jadają u teściowej natomiast śniadań mąż nie jada. nie mają dzieci.
nadmienię że trochę mi jest żal tej dziewczyny bo ojciec całe życie pił i się awanturował .
nie wiem co mam zrobić. czy ktoś miał taki przypadek .
ja mimo to uważam że tworzą rodzinę i powinna wykazać go w składzie rodziny.

Jeszcze jedno pytanie czy jakbyśmy w imieniu Pana z DPS zawnioskowali do sądu o alimenty od córki a sąd by to oddalił czy w tym przypadku ta dziewczyna będzie zwolniona z opłaty za DPS? Dziewczyna ma dokumenty o tym że była przemoc w domu , alkohol itp.
aga1988

Napisano: 07 lip 2015, 9:31

Jeżeli Sąd oddali lub umorzy to zwolnienona jest z obowiązku aliemntacyjnego ( alimentare- jeść) i tym samym z opłaty.
Co do składu rodziny to faktycznie jest problem w wywiadach aliemnatcyjnych gdyż " dochód rodziny" a mąż niby nie zobowiązany:(

https://www.eporady24.pl/koszty_utrzyman ... ,9349.html

Z tego artykułu wynika że nie tak do końca. My też otrzymujemy alimentacyjne bez podania dochodów zięciów, synowych . I myśle ,że kwestia jest zawiła i tu powinin w każdym ( lub jednym dla przykładu) wypowiedzieć się sąd.
Może ktoś ma coś więcej na ten temat?? :mrgreen:
Wredna1

Napisano: 07 lip 2015, 9:37

I jeszcze jedne link

Z niego wynika ,że zięć ma prawo odmówic podania dochodów....można zgłupieć
Wredna1

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x