Moim zdaniem wniosek na ZP i ŚP nie jest potrzebny, bo przedłużysz z urzędu. Wniosek na ZR z dodatkami na nowy okres zasiłkowy już tak.Kr. pisze: 09 paź 2024, 13:45 A co w sytuacji gdy JEST już nowe orzeczenie ale strona się od niego odwołała (pkt 7 niespełniony).
Rozumiem, że w takim przypadku Pani XYZ również może złożyć w OPS nowy wniosek na SP/ZP/dodatek do ZR - do tych wniosków załącza zaświadczenie o złożeniu wniosku na komisji i wskazujące termin ważności POPRZEDNIEGO orzeczenia oraz zaświadczenie, że złożyła odwołanie od nowego orzeczenia w terminie. Wówczas otrzymuje dalej świadczenia na 6 miesięcy... Zgadza się?
ustawa z 25-09-2024 ...TOM proszę o podpowiedź
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Świadczenia rodzinne
- Kontakt:
Re: ustawa z 25-09-2024 ...TOM proszę o podpowiedź
- Diana
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Podbijam pytanie, bo tak samo jestem pogubiona w tym stanie prawnym.Magda k pisze: 09 paź 2024, 10:11 Osoba ma świadczenie pielęgnacyjne przyznane do 30-09-2024 czy aby mieć przedłużone prawo do 31-03-2025:
W związku ze zmianą z 25-09-2024
1. Musiała złożyć wniosek o wydanie kolejnego orzeczenia we wrześniu
2. nie musiała składać wniosku i przedłużamy z urzędu
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚR/FA/ŚW
- Kontakt:
Tom i Inni upewnijcie mnie bo już sama nie wiem 
1. żeby przedłużyć komuś zp,śp, dodatek z tytułu kształcenia... nadal warunkiem jest złożenie wniosku o wydanie nowego orzeczenia???
2. jeśli orzeczenie (dziecko kończy 16 lat) było ważne do 30.09.2024r., a wniosek o wydanie nowego orzeczenia został złożony 09.10.2024r. (bo przepis był taki że 16 latków to nie dotyczy) to przedłużamy np. ZP?

1. żeby przedłużyć komuś zp,śp, dodatek z tytułu kształcenia... nadal warunkiem jest złożenie wniosku o wydanie nowego orzeczenia???
2. jeśli orzeczenie (dziecko kończy 16 lat) było ważne do 30.09.2024r., a wniosek o wydanie nowego orzeczenia został złożony 09.10.2024r. (bo przepis był taki że 16 latków to nie dotyczy) to przedłużamy np. ZP?
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
1. tak
2. jeśli z zaświadczenia albo eksmoonu będzie wynikać, że orzeczenie przedłużono (w tym przypadku chyba nie
)
2. jeśli z zaświadczenia albo eksmoonu będzie wynikać, że orzeczenie przedłużono (w tym przypadku chyba nie

-
- Referent
- Zajmuję się: ŚR/FA/ŚW
- Kontakt:
bierzecie jakieś oświadczenia od osób, że nie nie złożyła wniosku o wydanie nowego orzeczenia?
jakich sytuacji dotyczy ten zapis w art. 2 ust. 3 "przepisy ust. 1 i 2 stosuje się także do decyzji i rozstrzygnięć, w których upłynął już okres, na który przyznano prawo do uzależnionych od niepełnosprawności świadczeń, zasiłków albo dodatków." ???
jakich sytuacji dotyczy ten zapis w art. 2 ust. 3 "przepisy ust. 1 i 2 stosuje się także do decyzji i rozstrzygnięć, w których upłynął już okres, na który przyznano prawo do uzależnionych od niepełnosprawności świadczeń, zasiłków albo dodatków." ???
-
- Referent
- Zajmuję się: świadczenia rodzinne fundusz alimentacyjny dodatek osłonowy
- Kontakt:
Ja bym nie przyznała . Orzeczenia WZON są ostateczne w dniu wydania.PaulinaAmela pisze: 10 paź 2024, 7:18 Słuchajcie, a co zrobić w takim wypadku:
Osoba otrzymała z Powiatowego Zespołu orzeczenie od którego się odwołała. Normalnie miała zrobione przedłużenie na podstawie zaświadczenia. Przynosi teraz orzeczenie z Wojewódzkiego i kopię odwołania od tego orzeczenia. Czy w tym przypadku dalej robię przedłużenie? Czy wstrzymuję świadczenie do czasu rozstrzygnięcia?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: SR,FA
- Kontakt:
Tom, Szarak i inni pytanie mam: czy z urzędu przedłużamy komuś kto miał sprawę przez SKO czy wysyłamy do SKO?
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Jeśli pani X miała orzeczenie stare (7 i 8 spełniony), a potem otrzymała nowe (7 niespełnione) i się odwołała, to w systemie empatia/EKSMOON widnieje tylko nowe orzeczenie i starego podejrzeć już nie da rady? (czy może ja coś źle wywołuję???). W takiej sytuacji aby zmienić decyzję - nie mogę pobrać danych z systemu więc tak czy siak muszę mieć zaświadczenie z miejskiego zespołu potwierdzające złożenie wniosku oraz określające termin ważności dotychczasowego (starego) orzeczenia...
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
wszystkie decyzje, oprócz wojewody, do tej pory przedłużaliśmy sami i raczej nic się zmieniagaGOPS1 pisze: 11 paź 2024, 8:26 Tom, Szarak i inni pytanie mam: czy z urzędu przedłużamy komuś kto miał sprawę przez SKO czy wysyłamy do SKO?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: SR,FA
- Kontakt:
dziękuje za odpowiedź
Oprócz ustawa z 25-09-2024 ...TOM proszę o podpowiedź - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
jaka podstawa prawna do szo
dochód uzyskany
ZP a zmiana miejsca zamieszkania - brak danych
utrata uzysk za jaki miesiąc
zasiłek macierzyński do utraty czy zostaje jako nieopodatkowany
ŚP na starych zasadach+zaświadczenie z PCPR i nowy wniosek
dokumenty z innej gminy - wstzrymanie wypłat, nienależnie, uchylenie
przedłużenie ważności a nowe orzeczenie
zasiłek pielęgnacyjny Ukraina
Przedłużenie - ustawa z 25 wrzesnia 2024 r.
świadczenie wspierające a świadczenie pielegnacyjne
rodzicielskie a nowe św. pielęgnacyjne
zmiana składek z ZUS na KRUS
zmiana podpisana
Przedłużenie ŚP- podstawa prawna
ŚP + podwyższenie a nowe orzeczenie