ustawa z 25-09-2024 ...TOM proszę o podpowiedź
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
Re: ustawa z 25-09-2024 ...TOM proszę o podpowiedź
jak najbardziej, my tak mamy, tylko pkt 1 zmiana, pkt 2 umorzeie i jeszcze pkt 3 rygor
-
- Praktykant
- Zajmuję się: świadczenia rodzinne, swiadczenia wychowcze
- Kontakt:
Nie do końca rozumiem, dlaczego mamy umarzać postępowanie w sprawie zasiłku pielęgnacyjnego na wniosek który z zaświadczeniem złożyła Strona.
Owszem mamy przedłużać prawo do zasiłku i świadczenia z urzędu, ale skoro Strona złożyła wniosek to szczerze mówiąc nie widzę przeszkód żeby wydać decyzję na wniosek Strony (zamiast umarzać postep.)..
Jak dla mnie to świadczenie pielęgnacyjne na starych zasadach to owszem -decyzja z urzędu, ale zasiłek pielęgnacyjny czy świadczenie pielęg. na nowych zasadach, to chyba można na wniosek Strony -skoro Strona złożyła taki wniosek zanim przedłużyliśmy prawo do zp z urzędu, czy źle to rozumię..?
Owszem mamy przedłużać prawo do zasiłku i świadczenia z urzędu, ale skoro Strona złożyła wniosek to szczerze mówiąc nie widzę przeszkód żeby wydać decyzję na wniosek Strony (zamiast umarzać postep.)..
Jak dla mnie to świadczenie pielęgnacyjne na starych zasadach to owszem -decyzja z urzędu, ale zasiłek pielęgnacyjny czy świadczenie pielęg. na nowych zasadach, to chyba można na wniosek Strony -skoro Strona złożyła taki wniosek zanim przedłużyliśmy prawo do zp z urzędu, czy źle to rozumię..?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: SR
- Kontakt:
Mamy przepis szczególny - art. 2 ustawy z dnia 25 września 2024 o zmianie ustawy o rehabilitacji....., który stanowi, że decyzje zmienia się z urzędu. Skoro zmieniamy z urzędu to wniosek jest zbędny, my wówczas wydajemy postanowienie o odmowie wszczęcia zgodnie z art. 61a Kodeksu postępowania administracyjnego (nie umorzenie).
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
a gdzieś ktoś napisał, że nie można z wniosku innych niż stare SP?janeczka pisze: 25 paź 2024, 12:27 Jak dla mnie to świadczenie pielęgnacyjne na starych zasadach to owszem -decyzja z urzędu, ale zasiłek pielęgnacyjny czy świadczenie pielęg. na nowych zasadach, to chyba można na wniosek Strony -skoro Strona złożyła taki wniosek zanim przedłużyliśmy prawo do zp z urzędu, czy źle to rozumię..?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: SR
- Kontakt:
a my wniosek strony traktujemy jako dodatkową zgodę strony na dalszą wypłatę ZP. W decyzji piszemy adnotację, że zmieniamy z urzędu, ale strona wyraziła wolę na dalszą wypłatę składając wniosek i nic nie umarzamyAwfwjw pisze: 25 paź 2024, 13:48 Mamy przepis szczególny - art. 2 ustawy z dnia 25 września 2024 o zmianie ustawy o rehabilitacji....., który stanowi, że decyzje zmienia się z urzędu. Skoro zmieniamy z urzędu to wniosek jest zbędny, my wówczas wydajemy postanowienie o odmowie wszczęcia zgodnie z art. 61a Kodeksu postępowania administracyjnego (nie umorzenie).
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
A czy w podstawie prawnej dodać jeszcze art. 6bb ust. ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób
niepełnosprawnych? Czy wystarczy w takiej formie jak wyżej dodając art. 105 i 108 kpa?
niepełnosprawnych? Czy wystarczy w takiej formie jak wyżej dodając art. 105 i 108 kpa?
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
bardzo proszę wskazówki.
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
jesczze raz mam pytanie bo wątpliowsci ciągle
chłopak 31 lat ! mial przedłuzone ZP do 30 wrzesnia 2024 r
stopien umiarkowany
wchodze na EKSMOON i wyskakuje że orzeczenie ważne do 31 marca 2025r
czy robię zmiane decyzji z urzedu czy nie ?
jeżeli nie dlaczego
6bb ustawy o rehabilitacji to nie wyskakuje mi żadna decyzja do zmiany
chłopak 31 lat ! mial przedłuzone ZP do 30 wrzesnia 2024 r
stopien umiarkowany
wchodze na EKSMOON i wyskakuje że orzeczenie ważne do 31 marca 2025r
czy robię zmiane decyzji z urzedu czy nie ?
jeżeli nie dlaczego
6bb ustawy o rehabilitacji to nie wyskakuje mi żadna decyzja do zmiany
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Śr
- Kontakt:
Witam, jestem po dłuższej nieobecności powiedźcie mi proszę czy wydłużenie dalej jest na wniosek Strony?
-
- VIP
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
bez wniosku strony....z urzędu, sprawdzasz ważność orzeczenia w EKSMON jeżeli jest przedłużone to wołasz o zaświadczenie ( profilaktycznie, bo jest dużo pomyłek w orzecznictwie) i robisz decyzję zmieniającą.
Oprócz ustawa z 25-09-2024 ...TOM proszę o podpowiedź - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
jaka podstawa prawna do szo
dochód uzyskany
ZP a zmiana miejsca zamieszkania - brak danych
utrata uzysk za jaki miesiąc
zasiłek macierzyński do utraty czy zostaje jako nieopodatkowany
ŚP na starych zasadach+zaświadczenie z PCPR i nowy wniosek
dokumenty z innej gminy - wstzrymanie wypłat, nienależnie, uchylenie
przedłużenie ważności a nowe orzeczenie
zasiłek pielęgnacyjny Ukraina
Przedłużenie - ustawa z 25 wrzesnia 2024 r.
świadczenie wspierające a świadczenie pielegnacyjne
rodzicielskie a nowe św. pielęgnacyjne
zmiana składek z ZUS na KRUS
zmiana podpisana
Przedłużenie ŚP- podstawa prawna
ŚP + podwyższenie a nowe orzeczenie