utrata Covid a rok bazowy - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 17 mar 2022, 23:43

Jak to rozgryźć? W roku 2020 (wrzesień) miała miejsce utrata dochodu w związku z covid.
Jak teraz wyliczyć dochód z roku bazowego?
Czy wziąć dochód za okres od stycznia do sierpnia pomniejszyć o tą utratę, a dochód po utracie (wrzesień - grudzień) wliczyć normalnie i podzielić wszystko na 12.
Czy za bardzo kombinuje?
typowa Grażyna
Stażysta
Od: 13 mar 2017, 11:23
Zajmuję się: SR, ŚW, FA

Napisano: 18 mar 2022, 7:56

Liczysz cały dochód za 2020 r. i wyliczasz miesięczną średnią. Jeżeli jest większa niż to co było we wrześniu to pomniejszasz o tą różnicę. Jeżeli dochód z roku bazowego jest mniejszy niż to co było we wrześniu to nie masz czego pomniejszać .
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 18 mar 2022, 9:03

Tylko czy to będzie dobrze jeżeli pomniejsze caly dochód również ten po utracie od września. Utrata miała miejsce we wrześniu więc rozumiem to w ten sposób że wszystko co bylo do września jest do utraty lub pomniejszenia, natomiast od września do końca roku całość powinna być już tym dochodem utraconym lub pomniejszonym. Tak jakby dochód od października był utracony do przodu. A utrata powinna być tego dochodu który był przed utratą.
A co jeżeli wrzesien był pomniejszony zgodnie zaświadczeniem a za kolejne miesiące dochody beda wyższe?
typowa Grażyna
Stażysta

Napisano: 18 mar 2022, 9:15

Masz obniżenie z powodu COVID-19 w utracie dochodu ale w uzyskaniu nie masz podwyższenia wynagrodzenia po COVID-19. Ustawodawca tego nie przewidział więc ja tu się wielce nad tym nie zastanawiam. Jeżeli w roku bazowym było obniżenie i mam na to dokument to tak jak pisałem wyliczam miesięczny dochód z roku bazowego i patrzę czy mogę go obniżyć. Jeżeli mogę to obniżam a co jest później mnie nie obchodzi chyba, że następuje całkowita utrata i nowy uzysk.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 18 mar 2022, 9:53

Czyli jeżeli ktoś w marcu 2020 oświadczył ze dochód za marzec wyniósł 0 zl z powodu covid a później w weryfikacji wyszloby ze dochód za 2020 był przypuśćmy 90 tys to rozumiem ze dochód mamy utracić do 0 mimo wszystko. Dla mnie utrata to utrata dochodu wstecz. Do daty utraty. Reszta to dochód z roku bazowego już pomniejszony. Wiem ze nie ma uzysku w związku z Covid. Ale jakby trwało to od stycznia 2020 i ktoś oświadcza ze za styczen 0 a później pojawia się dochód w roku bazowym to raczej nie pomniejszylabym do 0 całego dochodu z roku bazowego
typowa Grażyna
Stażysta

Napisano: 18 mar 2022, 9:57

Zrobisz jak uważasz. Zadałaś pytanie to odpowiedziałem jak ja robię. Jest to nielogiczne ale to nie nowość, że niektóre przepisy naszej ustawy są nieżyciowe.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 18 mar 2022, 10:31

Dzięki za odpowiedź
typowa Grażyna
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]