utrata dochodu - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 07 mar 2014, 13:55

mam pytanie czy taka umowa jest utrata dochodu ; umowa o świadczenie usług farmaceutycznych - ja myśle ze tak
~gops

Napisano: 07 mar 2014, 14:05

najpierw sprawdźmy co to jest praca zarobkowa:
zatrudnieniu lub innej pracy zarobkowej - oznacza to wykonywanie pracy na podstawie stosunku pracy, stosunku służbowego, umowy o pracę nakładczą oraz wykonywanie pracy lub świadczenie usług na podstawie umowy agencyjnej, umowy zlecenia, umowy o dzieło albo w okresie członkostwa w rolniczej spółdzielni produkcyjnej, spółdzielni kółek rolniczych lub spółdzielni usług rolniczych, a także prowadzenie pozarolniczej działalności gospodarczej;

teraz sprawdźmy co jest utratą:
utratą zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, z wyłączeniem pracy wykonywanej na podstawie umowy o dzieło,

umowa o świadczenie usług farmaceutycznych - dla mnie to inna praca zarobkowa :)
~ewalu

Napisano: 07 mar 2014, 14:09

Patrz literalnie na słowniczek ustawowy \"dochodu utraconego\". Nie widze \"umowy o swiadczenie usług \" jako \"dochód utracony\". Wiem ze takie umowy są \"traktowane\" jako zlecenia, ale umowami zlecenia nie są. Uwazam ze nie da się tego utracić.

Kodeks cywilny, wśród umów nazwanych, nie wymienia umowy o świadczenie usług. Często jednak zachodzi potrzeba sporządzenia tego typu umowy. Należy pamiętać, że umowę o świadczenie usług wzoruje się na umowie zlecenia.

Zgodnie z art. 750 k.c. do umów o świadczenie usług stosuje się odpowiednio przepisy o zleceniu.

Jeżeli w kodeksie nie ma umowy podobnej to należy przy formułowaniu umowy o świadczenie usług kierować się przepisami dotyczącymi umowy zlecenia.

~Karoosia

Napisano: 07 mar 2014, 14:13

Art. 750
Do umów o świadczenie usług, które nie są uregulowane innymi przepisami, stosuje się odpowiednio przepisy o zleceniu.

to jak mam rozumiec ten przepis ,że ta umowa o świadczenie usług jest zleceniem .czy dobrze myslę
~gops

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x