Utrata dochodu a nie przyjęcie podania w OPS - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 11 wrz 2019, 14:49

Witam, mój syn pracował przez wakacje na umowę o pracę. Umowa dobiegła końca dnia 31.08.2019 a ostatnią wypłatę syn otrzymał 09.09.2019. Dowiedziałem się, że mogę starać się o zasiłek okresowy już we wrześniu, ponieważ syn utracił dochód (przed podjęciem pracy przez syna również korzystaliśmy z pomocy OPS).
Natomiast dziś w OPS spotkałem się z informacją, że nie ma sensu składanie podania, ponieważ i tak przyjdzie odmowa. Dostałem informację od Pani, że zaprasza mnie 1 października.
Chciałem złożyć również podanie o zasiłek stały i pielęgnacyjny, ponieważ posiadam zaświadczenie o niepełnosprawności w stopniu lekkim od urodzenia.
Z tego co wiem, przy utracie dochodu liczy się dochód z miesiąca bieżącego a nie poprzedniego. Czy Pani w OPS miała rację nie przyjmując mojego podania?
Mógłbym prosić o jakieś ustawy, dotyczące mojej sytuacji, które mógłbym przedstawić w OPS w przypadku gdyby okazało się, że pracownica OPS nie miała racji?
kamilnic
Praktykant
Od: 11 wrz 2019, 14:38
Zajmuję się: Aktualnie nie pracuje.

Napisano: 11 wrz 2019, 16:01

We wrześniu otrzymano pieniądze, czyli w październiku będzie widoczna utrata dochodu i do wyliczeń weźmie się dochód z października.
Ab alio expectes, alteri quod feceris
malinkka
Referent
Od: 28 gru 2018, 10:20
Zajmuję się: PS

Napisano: 11 wrz 2019, 19:47

Przyznanie lub odmowa przyznania świadczenia pieniężnego uzależnione jest od wysokości dochodu osiągniętego przez osobę/rodzinę w danym miesiącu. Jeśli w danym miesiącu osiągnięto ostatni dochód, który kwalifikuje osobę/rodzinę do świadzeń pieniężnych z pomocy społ, a jednocześnie w tym właśnie miesiącu ubiegaja się ona o takie świadczenia, to ich wysokość ustalana jest na podstawie dochodu z tego miesiąca, a nie poprzedniego. W kolejnym miesiącu ów dochód nie będzie już brany pod uwagę, co może przyczynić się do ustalenia wysokości świadczenia - w przypadu braku jekichkolwiek dochodów - w pełnej wysokości Natomiast ubieganie się o świadczenie w miesiącu, w którym otrzymano ostatni dochód przekraczający kryterium dochodowe, daje podstawą prawną do jego odmowy w tym miesiącu.
Zatem zostałeś prawidłowo poinformowany o możliwości ubiegnia się o zasiłek okresowy w październiku. Przy ubieganiu się o to świadcznie we wrześniu pracownik wziąłby dochód właśnie z tego miesiąca, a nie z sierpnia, tak jak to jest w przypadku ciągłości dochodu, a w przypadku przekroczenia kryterium dochodowego wydałby dec. odmowną. Natomiast w październiku nastąpi utrata ciągłości dochodu, zatem dochód wrześniowy nie będzie wówczas brany pod uwagę.

Posiadanie orzeczenia o lekkim stopniu niepełnosprawności nie uprawnia do przyznania świadczenia pieniężnego z pomocy społecznej w formie zasiłku stałego. Owszem, jest to niepełnosprawność, ale jedynie częściowa w odniesieniu do zdolności podjęcia pracy. Jedynie całkowita niezdolność do podjęcia pracy z powodów zdrowotnych lub wieku może stanowić podstawę do ubiegania się o tę formę świadczenia.
pomocnik
Stażysta
Od: 29 maja 2019, 16:29
Zajmuję się: pracownik socjalny w ops.

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x