Jak liczycie dochód w przypadku utraty dochodu ? Pani pracowała do końca września, w październiku składa wniosek więc do wniosku dochody październikowe, tylko jak to fizycznie wygląda bo w październiku nie dostanie jeszcze zaświadczenia o dochodach za październik np. od męża z pracy. Może dla niektórych banalne pytanie, ale sama już zgłupiałam...
Musisz zweryfikować to czym rodzina dysponowała w październiku. Często w zakładach pracy jest tak że wynagrodzenie za wrzesień jest fizycznie wypłacone w październiku.
Najszybciej kobita mogła złożyć wniosek 2 października. Postępowanie trwa 30 dni - chyba, że sprawa jest skomplikowana to może trwać dłużej. Końcowy termin przypada na 2 listopada. Całe mnóstwo czasu - oczywiście zakładając, że już złożyła wniosek.
Więc w czym problem?
Kobieta składa wniosek i czekasz cierpliwie na to aż dostarczy dokumenty. Jeżeli do ostatniego dnia postępowania nie dostarczy z własnej woli to wysyłasz jej wezwanie + przedłużenie postępowania z powodu, że do rozstrzygnięcia w sprawie stypendium szkolnego niezbędne jest zweryfikowanie dochodu osoby "X" za miesiąc październik i wyznaczasz nowy termin zakończenia postępowania.
jeżeli wniosek był złożony w terminie tj do 15 września i jest przekroczenie dochodu a w październiku nastąpi utrata to czy strona musi składać nowy wniosek?
pati123 -ja brałam oświadczenie na piśmie, że nastąpiła zmiana sytuacji i prośba o ponowne przeliczenie dochodu, robiłam tez notatki służbowe. dopóki nie wydałam decyzji modyfikowałam wszelkie zmiany.ale rodzinnych z dojazdami nie przeliczam ponownie.
A co w przypadku uzyskania dochodu we wrześniu?które dochody i czyje liczyć z uzyskanym dochodem i za jaki miesiąc? ustawa mówi o utracie, a uzysk? tu mam wiecznie problem....