utrata ? - gospodarstwo przekazane umową darowizny - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 13 lut 2014, 12:03

kobieta umową darowizny przekazała na syna gospodarstwo rolne czy jest to utrata ? bo sko twierdzi że tak
~mmmmmmmm

Napisano: 13 lut 2014, 12:10

jak robicie z umową darowizny bo to sko namieszało mi w głowie
~mmmmmmmm

Napisano: 13 lut 2014, 12:14

jeżeli przekazała po 2012 roku to nie ma utraty
~ewalu

Napisano: 13 lut 2014, 12:31

tak przekazała dopiero w 2013r. dlatego odmówiłam a sko uchyliło decyzje i przekazało do ponownego rozpatrzenia twierdząc m.in. że: (jeśli chce się komuś czytać oczywiście :))
prowadzenie gospodarstwa rolnego stanowi działalność zarobkową i że rezygnacja z tego rodzaju aktywności zawodowej nie może pozostawać bez wpływu na prawo do świadczeń rodzinnych przyznawanych na podstawie przepisów ustawy i pomimo nieuznania tej aktywności zawodowej za \"zatrudnienie lub inną pracę zarobkową\" jest równoznaczny z brakiem rezygnacji z zatrudnienia bo przy świadczeniu pielęgnacyjnym rezygnacja z gospodarstwa jest uznawana jako rezygnacja z zatrudnienia a to ta sama ustawa i pozbawienie osób, które prowadziły gosp rolne prawa do \"odliczenia\" dochodu utraconego w skutek rezygnacji z tej formy aktywności zarobkowej, byłoby nie do pogodzenia z konstytucyjną zasadą równości wobec prawa (art. 32 ust.1 konstytucji)
~mmmmmmmm

Napisano: 13 lut 2014, 13:00

zalezy o czym mowisz - jesli o odmowie SP a nie utrace dochodu do wyliczenia dochodu do swiadczen rodzinnych - to zgadzam sie z sko
~bb

Napisano: 13 lut 2014, 13:04

odmowa zasiłku rodzinnego
~mmmmmmmm

Napisano: 13 lut 2014, 13:10

no to twoje sko sie popisalo:) w katalogu utrat nie ma utraty z tytlu wyzbycia cie gospodarstwa rolnego wiec nie mozna go utracic...przy rozwazaniu prawa do SP to juz co innego ale tu nie ma mowy o utracie dochodu tylko ewentualnej rezygnacji z zatrudnienia lun \"nieprowadzenia \" gospod. rolnego...a to dwie rozne bajki
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 13 lut 2014, 13:10

a sko co dokładnie napisąło ?
~ewalu

Napisano: 13 lut 2014, 13:17

sugerują aby przyznać zasiłek i oddanie gospodarstwa na podstawie umowy darowizny uznać jako utratę dochodu, wyżej pisałam jak SKO to uzasadnia
~mmmmmmmm

Napisano: 13 lut 2014, 13:21

wydam jeszcze raz odmowę tylko jakoś nie mam natchnienia do napisania uzasadnienia :)
~mmmmmmmm

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x