utrata i uzyskanie czy ciągłość zatrudnienia? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 02 sie 2017, 19:43

Witam,
Jak sprawa wygląda w następującej sytuacji:
od marca 2017 firmę (część firmy) przejął nowy właściciel.
Nazwa punktu bez zmian. Jest inna nazwa działalności właściciela, zupełnie inna osoba jest właścicielem, zmienił się NIP, regon adres siedziby (ogółem wszystkie dane nowego właściciela są inne).
Nie było natomiast świadectwa pracy od poprzedniego właściciela ani nowej umowy od nowego właściciela.
jedyne co otrzymali pracownicy to pisemna informacja o zmianie właściciela i o tym, że wszystkie warunki zatrudnienia pozostają bez zmian.

Czy w tym przypadku jest ciągłość zatrudnienia?
szosti
Praktykant
Od: 02 sie 2017, 19:33
Zajmuję się: z reguły jestem petentem

Napisano: 02 sie 2017, 22:20

szosti pisze:Witam,
Jak sprawa wygląda w następującej sytuacji:
od marca 2017 firmę (część firmy) przejął nowy właściciel.
Nazwa punktu bez zmian. Jest inna nazwa działalności właściciela, zupełnie inna osoba jest właścicielem, zmienił się NIP, regon adres siedziby (ogółem wszystkie dane nowego właściciela są inne).
Nie było natomiast świadectwa pracy od poprzedniego właściciela ani nowej umowy od nowego właściciela.
jedyne co otrzymali pracownicy to pisemna informacja o zmianie właściciela i o tym, że wszystkie warunki zatrudnienia pozostają bez zmian.

Czy w tym przypadku jest ciągłość zatrudnienia?

Ja miałam 2 razy takie przypadki i podpinałam ksero pisma ze warunki pozostają bez zmian i robiłam ciągłośc zatrudnienia
pomoc
Praktykant
Od: 18 kwie 2017, 17:23
Zajmuję się: SW

Napisano: 04 lip 2018, 19:31

odgrzeję trochę temat.
Do pierwszego posta dodam, że pracownicy otrzymali pismo, odnoszące się do art 23 KP.
Mam trójkę dzieci i aktualnie pobierałem tylko świadczenie na 2 i 3 dziecko.
W czerwcu jednemu z moich dzieci przyznano orzeczenie o niepełnosprawności, co sprawiło że miescimy się w kryterium dochodowym.
Postanowiłem żłożyć wniosek. Po przeczytaniu kilku postów na tym forum i uzyskaniu informacji z infolini MPiPS postanowiłem złożyć wniosek traktując zmianę właściciela firmy jako ciągłość zatrudnienia bez utraty i uzyskania dochodu.
Jednak Urządz Warszawa Ursus jest zdania, że uzyskałem błędne informację i że muszę udokumentować utratę i uzyskanie dochodu. Ponieważ zmienił się właściciel, jest też inny NIP i to wg. urzędu wskazuje na to że nastąpiła utrata i uzyskanie dochodu.
Świadectwa pracy nie mam, nie zostało ono w ogóle w tej sytuacji wystawione.
Kto się myli niektórzy ludzie na forum i infolinia MPiPS czy pani w urzędzie?
Jeśli myli się Pani w urzędzie jak jej udowodnić, że nie ma racji, skoro ona jest przekonana do tego co mówi.
szosti
Praktykant

Napisano: 05 lip 2018, 7:55

Tu jest ciągłość zatrudnienia. Uzyskanie dochodu to uzyskanie zatrudnienia a utratą dochodu- utrata zatrudnienia. W tym przypadku nie ma mowy o utracie zatrudnienia (brak świadectwa pracy). W przypadku decyzji odmownej pozostaje odwołanie do SKO.
Yozo
Starszy referent
Od: 13 mar 2017, 22:03
Zajmuję się: św

Napisano: 05 lip 2018, 8:08

O ile się nie wycwani wezwaniem pod rygorem pozostawienia wniosku bez rozpatrzenia. Wtedy na wezwanie przyjść dać jeszcze raz aneks do umowy o pracę napisać oświadczenie, że nie ma utraty dochodu. Reszta jak Yozo w przypadku odmowy do SKO odwołanie.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 05 lip 2018, 9:07

Wezwanie jest.
Rozmawiałem z Panią telefonicznie.
Ona chcę sprawę załatwić pozytywnie. Jednak na zasadzie utraty i uzyskania dochodu.
O ile dochód za kwiecień 2017 i pit 11 od poprzedniego właściciela firmy za 2016r mogę dostarczyć. To o świadectwie pracy nie ma mowy, bo poprzedni właściciel nie wystawiał świadectwa pracy i zgodnie z przepisami, gdy zakończę zatrudnienie to świadectwo pracy wystawi aktualny właściciel uwzględniając również lata gdy był wcześniejszy właściciel.
Więc nie wiem jak Pani to zrobi, czy stwierdzi, że można to załatwić bez świadectwa pracy czy jak.
Wiem Tyle, że ona twierdzi, że mają informację, że jest inny NIP i że musi być utrata i uzyskanie dochodu (bo właśnie ten NIP na to wskazuje)
szosti
Praktykant

Napisano: 05 lip 2018, 9:14

To zgodnie z wezwaniem dostarcz urzędowi zaświadczenie o dochodzie za ten IV 2017 i napisz oświadczenie, że nie otrzymałeś świadectwa pracy i tym samym nie możesz go dostarczyć i dołącz informację o przejęciu zakładu przez nowego właściciela. A tak nawiasem mówiąc to nie wiem jak pani zamierza zrobić utratę dochodu bez dokumentu potwierdzającego utratę zatrudnienia... 8-)
Yozo
Starszy referent

Napisano: 05 lip 2018, 9:16

A poza tym jak jest problem to się idzie do kierownika. Może jest mądrzejszy ;)
Yozo
Starszy referent

Napisano: 05 lip 2018, 9:19

Będę dzisiaj w urzędzie, zobaczę co wyniknie z rozmowy face to face.
Szkoda mi tylko czasu na to chodzenie po urzędach. Liczyłem na to, że wszystko załatwię online, a tu niestety.
szosti
Praktykant

Napisano: 05 lip 2018, 9:23

Ja bym nie odpuszczała :mrgreen:
Yozo
Starszy referent

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU