Po weryfikacji w CWU mam taki komunikat odnośnie dziecka:
"osoba posiada uprawnienia do świadczeń z opieki zdrowotnej" oraz niżej "świadczeniobiorcą jest dziecko, które nie zostało zgłoszone do ubezpieczenia"
Ma to jakiś wpływ czy nie?
No a ja otrzymałam dosłownie taki sam komunikat jak na początku wątku. Mam rodzine z która rozmawiałam: babka to Ukrainka z karta pobytu z dostępem do rynku pracy i mieszka u nas - nie pracuje, nie zarejestrowana w pup. Mam oświadczenie ze nigdy nie pracowała. Ojciec dziecka Polak, po sposobie w jaki tutaj się odnosili itd mam wrażenie ze to tylko taki mały "nierób" - jak już to pewnie w Polce coś na czarno. Mam oświadczenie ze pracuje, nie zarejestrowany w pup. Za granica nie przebywają, bo jak coś od nich chciałam to zawsze od razu się pojawiali w starym okresie, nowym tez się pojawiają. Żadne z rodziców nie ma ubezpieczenia. Dziecko urodzone 2015r. I teraz o co chodzi z tym komunikatem u dziecka ?paula.15 pisze:byłam na szkoleniu i mówił że dziecko zawsze będzie ubezpieczone bo do 18 roku życia jest obowiązek ale jak będzie dopisane, że nie zostało przez nikogo zgłoszone i rodzice też nie posiadają ubezpieczenia w kraju to powinniśmy wezwać do osobistego stawienia się i złożenia wyjaśnień bo zachodzi prawdopodobieństwo, że nie mieszkają w Polsce