Czy jeśli w empatii zus mam datę uzyskania i utraty uprawnienia, pani podaje że jest bezrobotna bez prawa do zasiłku, dostarczyła mi tylko pit-11 ale żadnego dokumentu do utraty mogę jej to utracić? Wysłałam jej wezwanie, żeby dostarczyła ten dokument potwierdzający utratę, jednak pani się nie pojawia
Tak, wiem jaka jest procedura i znam ustawę. Nie wiem po co ta ironia, aczkolwiek mimo wszystko dzięki. Chodziło mi o to, czy nie jestem zbyt hm wymagająca, skoro na empatii z zus widzę że tego dochodu nie ma. I czy utracacie dochody na takiej podstawie czy zadacie zawsze dokumentów. Ale widzę, że strach tu o coś pytać
Nie strach pytać tylko jak się pojawia wiele razy to samo pytanie to puszczają czasem nerwy
ZUS to nie wyrocznia, wiele razy wychodziły mi utraty a ludzie pracowali sobie dalej (przykład - zmiana NIP zakładu, utrata tytułu do UZ a ktoś sobie robi bez dnia przerwy). Chciej zawsze jednak papierek typu ŚP/zaświadczenie pracodawcy, bo to jest dokument potwierdzający utratę dochodu, ew. oświadczenie jeśli nic nie mają.